Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 3 van 209 - 2087 Resultaten

kleine voorjaarsuil - primair

Nachtvlinders komen op licht af, dat weten de meeste mensen wel, maar je kunt ze ook aanlokken door te smeren of stropen – zeker in het vroege voorjaar als er nog weinig bloeiende planten zijn. Dat betekent in dit geval een zoete..


Lees verder 27 februari 2025   2 mnd oud
Citroenvlinder winter - primair

Na een korte, vrij koude periode gaan nu de temperaturen weer flink omhoog. Overdag kan het zelfs vijftien graden worden en dan kunnen vlinders actief worden, mits de zon er af en toe bij komt. Het zijn nu nog voornamelijk de..


Lees verder 20 februari 2025   2 mnd oud
Kruidenrijk grasland met vlinders - primair

Veel van de graslandvlinders in ons land zijn gebonden aan kruidenrijk, soortenrijk grasland met veel bloeiende planten. Dat soort graslanden vinden we nog in natuurgebieden en in sommige bermen. In de intensief agrarisch..


Lees verder 17 februari 2025   2 mnd oud
Valkruidvlinder

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de valkruidvlinder, een nachtvlinder die belangrijk is als bestuiver en vogelvoer, maar die nu nog maar op één plek..


Lees verder 13 februari 2025   3 mnd oud
Publiek LVD - primair

Op zaterdag 1 maart komen weer meer dan zeshonderd liefhebbers van vlinders en libellen bij elkaar tijdens de Landelijke Vlinderdag. Thema dit jaar is ‘Werken aan herstel’. Naast interessante presentaties en schitterende films is..


Lees verder 13 februari 2025   3 mnd oud

In de afgelopen dertig jaar is driekwart van de insecten verdwenen, blijkt uit diverse wetenschappelijke studies. Om de afname tegen te gaan, werken wetenschappers uit dertien landen samen aan een nieuwe aanpak. Anders dan bij..


Lees verder 10 februari 2025   3 mnd oud
Kleine voorjaarsspanner - primair

Het is nog winter, maar de aanwezigheid van een aantal voorjaarsspanners geeft al aanwijzingen dat de lente eraan komt. Voorjaarsspanners vliegen vroeg in het jaar, van januari tot in april. Je kunt ze vinden op verlichte plekken,..


Lees verder 10 februari 2025   3 mnd oud
BAM akker - primair

Op de Zuid-Hollandse Eilanden zijn sinds 2024 innovatieve ‘Biodiverse Akker Mozaïek’-akkers en graanpercelen met ‘klaveronderzaai’ te vinden. Beide maatregelen bieden op het gehele perceel meer ruimte aan akkernatuur, op zo’n..


Lees verder 3 februari 2025   3 mnd oud

Vaak worden dagvlinders weggezet als de kneusjes onder de bestuivers in vergelijking met bijen en zweefvliegen, maar ook ten opzichte van nachtvlinders. Onderzoek aan bestuiving van beemdkroon of Knautia, een voor veel..


Lees verder 30 januari 2025   3 mnd oud
dagpauwogenkerkhof - primair

Naar aanleiding van het Nature Today-bericht over de dagpauwogen van vorige week kwamen er veel reacties. Zo waren er vleermuisonderzoekers die melding maakten van grote aantallen in de bunkers waar ze overwinterende vleermuizen..


Lees verder 27 januari 2025   3 mnd oud

Archief