Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.
Pagina 30 van 161 - 1602 Resultaten

Tot tien jaar geleden stond het staartblauwtje te boek als een dwaalgast die maar zo’n tienmaal verspreid over het land was waargenomen, met de laatste vondst in 1933. In 2011 verscheen er weer een in Zuid-Limburg en inmiddels is..

In veel gemeenten zijn wijken waarin de straten genoemd zijn naar vlinders. De atalantadreef, en het oranjetipjesplein bijvoorbeeld. De komende maanden zijn elf groene trainees bij De Vlinderstichting en Gemeenten voor Duurzame..

In 2015 werd voor de eerste keer een scheefbloemwitje gezien in ons land. Vanaf dat jaar ging het hard met de uitbreiding van de soort. Inmiddels zijn er al verspreid in het hele land scheefbloemwitjes gezien. Ook in 2021 waren er..

Veel mensen weten dat dagpauwoog en kleine vos als vlinder overwinteren. Deze vlinders komen ook regelmatig in huis om een veilige plek te zoeken. Er zijn ook nachtvlinders die als vlinder de winter doorbrengen. Het roesje en de..

Heel wat nachtvlinders die rondvliegen in het najaar vertonen herfsttinten in hun voorvleugels: geel, oranje en bruin. Maar de diana-uil volgt dit patroon niet. Met pistachekleurige, zachtgroene tinten en zwart-witte lijntjes en..

In het weekend van 9 en 10 oktober zijn er nog heel veel vlinders gezien. Het zonnige weer nodigde uit om nog flink te vliegen en als er ergens bloeiende planten waren, zaten daar zeker vlinders. Verreweg de meeste vlinders zijn..

De dagpauwoog overwintert als vlinder. Hij zoekt in september en oktober een donker en koel plekje om tot in februari rustig te zitten en zo de ongunstige winterperiode te overleven. Er zijn echter genoeg andere dieren die zo’n..

De zomer loopt op haar einde en dieren zoeken plekken om veilig de winter door te komen. Verreweg de meeste dagvlinders overwinteren als ei, rups of pop en zoeken daarvoor allerlei plekken, onder andere in onze tuin. Er zijn ook..

Op 29 september werd er in de Junushoff in Wageningen een kennisdag gehouden over ecologisch bermbeheer. De meer dan honderd deelnemers kregen presentaties over uiteenlopende onderwerpen, maar het was vooral een dag voor..

Het gaat slecht met het gentiaanblauwtje in Nederland, maar met maatwerk en nieuwe kennis moeten we de soort kunnen behouden. Afgelopen week kwamen daarom onderzoekers, beheerders en vrijwilligers op het Dwingelderveld bij elkaar..