Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 41 van 209 - 2088 Resultaten

diana-uil - primair

Heel wat nachtvlinders die rondvliegen in het najaar vertonen herfsttinten in hun voorvleugels: geel, oranje en bruin. Maar de diana-uil volgt dit patroon niet. Met pistachekleurige, zachtgroene tinten en zwart-witte lijntjes en..


Lees verder 18 oktober 2021   3 jaar oud
Kleine vos

Provincie Gelderland ontwikkelt allerlei programma’s om biodiversiteit te herstellen en versterken. Natuurlijk willen we dan ook weten of het de goede kant op gaat. Het CBS rekent dat voor ons uit. Met veel soorten gaat het beter,..


Lees verder 15 oktober 2021   3 jaar oud
dagpauwoog ijzerhart - primair

In het weekend van 9 en 10 oktober zijn er nog heel veel vlinders gezien. Het zonnige weer nodigde uit om nog flink te vliegen en als er ergens bloeiende planten waren, zaten daar zeker vlinders. Verreweg de meeste vlinders zijn..


Lees verder 14 oktober 2021   3 jaar oud
dagpauwoog herfstaster - primair

De dagpauwoog overwintert als vlinder. Hij zoekt in september en oktober een donker en koel plekje om tot in februari rustig te zitten en zo de ongunstige winterperiode te overleven. Er zijn echter genoeg andere dieren die zo’n..


Lees verder 11 oktober 2021   3 jaar oud
Feromoon aanbrengen hoog in de boom voor mate disruption experiment

Door tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders sexlokstoffen, feromonen, in eikenbomen aan te brengen, wordt de paring verstoord. Uit een eerste veldproef met speciale toestemming bleek dat op plaatsen met verstoring het..


Lees verder 10 oktober 2021   3 jaar oud
kleine vos overwinterend - primair

De zomer loopt op haar einde en dieren zoeken plekken om veilig de winter door te komen. Verreweg de meeste dagvlinders overwinteren als ei, rups of pop en zoeken daarvoor allerlei plekken, onder andere in onze tuin. Er zijn ook..


Lees verder 4 oktober 2021   3 jaar oud
Kans of Trojaans paard panorama formaat aangepast usn vanaf onderkant

Grijpen we als natuurliefhebbers de kans om natuurbehoud en -herstel de broodnodige impuls te geven via de Omgevingswet? Of laten we ons overtroeven door mensen die andere belangen hebben? Op 6 november staat deze vraag centraal..


Lees verder 3 oktober 2021   3 jaar oud
Jaap Mekel vanuit de lucht

Op 29 september werd er in de Junushoff in Wageningen een kennisdag gehouden over ecologisch bermbeheer. De meer dan honderd deelnemers kregen presentaties over uiteenlopende onderwerpen, maar het was vooral een dag voor..


Lees verder 30 september 2021   3 jaar oud
overleg gentiaanblauwtje - primair

Het gaat slecht met het gentiaanblauwtje in Nederland, maar met maatwerk en nieuwe kennis moeten we de soort kunnen behouden. Afgelopen week kwamen daarom onderzoekers, beheerders en vrijwilligers op het Dwingelderveld bij elkaar..


Lees verder 27 september 2021   3 jaar oud
kleine vos op hyacint

Het najaar is de tijd om bloembollen in je tuin of het openbaar groen te zetten. Na de winter komen de bloemen tevoorschijn en gaan bloeien. Ze zorgen voor voedsel voor vlinders en bijen in het vroege voorjaar. Dagpauwogen en..


Lees verder 24 september 2021   3 jaar oud

Archief