Natuurberichten

Categorie: Vlinders

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.

Pagina 53 van 209 - 2088 Resultaten

atalanta primair

Ook in de winter zijn er vlinders; een aantal zijn zelfs alleen in de winter als vlinder actief. Er zijn nachtvlinders die pas vanaf november te zien zijn en er zijn dagvlinders die als vlinder overwinteren en dan toch af en toe..


Lees verder 14 december 2020   4 jaar oud
bosparelmoervlinder - primair

Ooit kwam de bosparelmoervlinder op de zandgronden op veel plekken voor. De combinatie van halfopen hakhoutbossen, bloemrijke graslanden en heidevelden vormde ideaal leefgebied. Maar daar is weinig meer van over. Sinds 1998 komt..


Lees verder 10 december 2020   4 jaar oud
Nieuwe uiltjes Luc

Deze herfst zijn in het Noordhollands Duinreservaat maar liefst twee soorten nachtvlinders gevonden die nieuw zijn voor Nederland: de sierlijke haarbos en het zuidelijk eikenuiltje. Beide soorten behoren tot de familie van de..


Lees verder 3 december 2020   4 jaar oud
ei iepenpage Flevoland - primair

De iepenpage breidt zich steeds verder uit in Nederland, voornamelijk in warmere regio’s als de Achterhoek, Brabant en Limburg en in grote steden als Rotterdam en Amsterdam. Begin november is een spectaculaire vondst gedaan van..


Lees verder 30 november 2020   4 jaar oud
kleine wintervlinders - primair

De kleine wintervlinder is een zeer algemene nachtvlinder die, zoals de naam al aangeeft, in de winter actief is. Nu is het moment om de vlinder te vinden en als je een beetje geluk hebt kun je er tientallen tot honderden te zien..


Lees verder 26 november 2020   4 jaar oud
De vlindertellers van NMO liepen elke week een vaste route over de landerijen van enkele LandvanWaarde-boeren.

Natuur & Milieu Overijssel (NMO) en LandvanWaarde maakten samen de balans op over het afgelopen telseizoen van vlinders en kruiden. Dat deden ze tijdens een gezamenlijke digitale slotbijeenkomst op dinsdag 17 november. In totaal..


Lees verder 24 november 2020   4 jaar oud
epr - primair

Voor de één is de buxusmot een plaag, een ander geniet van die schitterende vlinder met die mooie parelmoerglans. Sommige mensen zijn bang voor de wolf en weer anderen ergeren zich vreselijk aan halsbandparkieten, die..


Lees verder 23 november 2020   4 jaar oud
Liesje - primair

Fipronil leidt tot sterk verminderde voortplanting van koolwitjes. Fipronil is inmiddels als gewasbeschermingsmiddel in de Europese Unie niet meer toegelaten, maar in vlooienbanden voor huisdieren is het nog volop aanwezig. In..


Lees verder 19 november 2020   4 jaar oud
veenbesblauwtje - primair

Als je van vlinders houdt, houd je van bloemen. Dat kunnen wilde bloemen zijn, maar ook bloemen in tuinen of een pot op een balkon. Door geschikte nectarplanten neer te zetten, kun je veel vlinders aantrekken. Er zijn echter..


Lees verder 16 november 2020   4 jaar oud
zwarte herfstspinner - primair

De zwarte herfstspinner is een grote en opvallende verschijning, maar toch wordt deze algemene nachtvlinder helemaal niet zoveel waargenomen. Dat komt door de verborgen leefwijze. Er zijn maar sporadisch waarnemingen zonder dat er..


Lees verder 12 november 2020   4 jaar oud

Archief