Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 72 van 211 - 2107 Resultaten

De herfst is uilentijd. Als je nu en de komende weken op zoek gaat naar nachtvlinders, dan kun je flink wat uilen te zien krijgen. Er is een aantal algemene soorten die alleen of met name in september en oktober vliegt. Ook zijn..

Deze zomer gingen duizenden mensen met eikenprocessierupsklachten naar de huisarts. Volgend jaar verwachten we op basis van de vlinderdichtheid veel overlast. De minister van LNV heeft besloten om een Kennisplatform Processierups..

Het kijken naar nachtvlinders wordt steeds populairder. Veelgebruikte methodes zijn het vangen van nachtvlinders met lichtvallen of ze aantrekken met een lamp en laken. In beide gevallen worden lampen gebruikt die veel UV..

Hoe kun je je bermen beheren en er ook veel vlinders hebben? Hoe pak je natuurvriendelijk bermbeheer aan? Waar moet je op letten als je op de trekker zit? Wat zijn bewezen effectieve maatregelen om in te zetten? Wat kan Kleurkeur..

De oranje luzernevlinder is een trekvlinder die ieder jaar, maar wel in wisselende aantallen, naar Nederland komt. Ze planten zich hier voort en de nakomelingen trekken aan het einde van het jaar weer terug naar het zuiden. Op dit..

We zien dit jaar opvallende verschillen in het voorkomen van de vier soorten ‘witte’ koolwitjes in Nederland. De hete en droge zomer van vorig jaar pakte voor het klein geaderd witje negatief uit, terwijl groot koolwitje en klein..

De Europees beschermde teunisbloempijlstaart komt sinds 1996 voor in Nederland. Sindsdien is de soort met een flinke opmars bezig; de laatste jaren komt de vlinder verspreid voor in het zuidoosten van Nederland. Vorig jaar werden..

Voor veel mensen is het zien van een koninginnenpage een feest. Helemaal leuk wordt het als je deze grote en fraai gekleurde vlinder in je eigen tuin tegenkomt en die kans was de afgelopen twee jaar aanzienlijk, want de..

2019 blijkt een rampjaar voor de heivlinder en de kommavlinder. Door de extreme droogte vorig jaar hebben de vlinders zich toen te weinig voortgeplant. Vooral in de binnenlandse heidegebieden zijn de waargenomen aantallen..

De kleine parelmoervlinder staat bekend als een duinvlinder, die ook wel in het binnenland opduikt. De laatste jaren zien we steeds meer kleine parelmoervlinders in het binnenland en dit jaar waren er heel erg veel. Hoewel de..