Natuurberichten
Categorie: Vlinders
Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vlinders door onder andere De Vlinderstichting en Wageningen University & Research. De vlinderberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: herkennen van vlinders, rupsen en eitjes, invloed van weer, nieuwe soorten, bedreigingen, aantallen, natuurbeheer, bermen, vlinders in de tuin, bestuiving, vlinderbloemen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vlinderberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er nieuwe berichten bij.Pagina 84 van 211 - 2107 Resultaten

De wintertijd is ingegaan. Vorige week werd de klok verzet en het is nu weer eerder licht ’s ochtends, maar ook eerder donker in de middag. Er zijn niet veel dagvlinders meer te zien, hoewel op zonnige, niet te koude dagen er nog..
Onlangs maakte Geldersch Landschap & Kasteelen bekend dat in het Wisselse Veen bij Epe een populatie van de Zilveren maan leeft. Dat is groot nieuws, want deze vlinder is in Nederland zeer zeldzaam geworden en was al decennialang..

Er is een nieuwe soort mineermot ontdekt: de slakkenspoormot Phyllocnistis extrematrix. De rups hiervan is gebonden aan populieren. Nog maar twee maanden geleden werden twee nieuwe soorten slakkenspoormotten op wilgen gemeld. Met..
Op 10 en 11 november wordt in de Reehorst in Ede voor de derde keer het Natuurfotofestival Nature Talks gehouden. Net als de vorige jaren is De Vlinderstichting daar ook aanwezig met lezingen, presentaties, maar ook met puzzelen..

‘Rewilding’ is een wereldwijd groeiende beweging in de natuurbescherming waarin het herstel van natuurlijke processen centraal staat. De Oostvaardersplassen laten zien dat dit concept niet zonder problemen is. Aantalsregulering..

Het jaar 2018 zal de boeken ingaan als een bijzonder jaar voor trekvlinderwaarnemingen. Sinds het begin van de maand oktober zijn er diverse interessante trekvlinders gemeld. In Zandvoort werd zelfs een nieuwe nachtvlindersoort..

De argusvlinder is de afgelopen twintig jaar met meer dan 95% achteruit gegaan en is uit grote delen van oostelijk Nederland helemaal verdwenen. Dit jaar leek de achteruitgang door te zetten, want tijdens de jaarlijkse..

De meidoornuil is een algemene nachtvlinder die verspreid door een groot deel van Nederland voorkomt. Toch hebben veel mensen, waaronder ook veel vlinderaars, hem nog nooit gevonden, want hij vliegt relatief kort en met name in..

Een idylle is inheems bloemrijk grasland voor vlinders, bijen en mensen. Inmiddels zijn er al op ruim zestig plaatsen idylles aangelegd. Dit najaar is in Waadhoeke (Friesland) een idylle gemaakt die is betaald door donateurs van..
Het is elk jaar raak. In september en oktober komen er veel vragen bij De Vlinderstichting over bijzondere rupsen die men heeft gevonden. Tegenwoordig gaat dat vrijwel altijd vergezeld van foto’s, maar ook een korte beschrijving..