Natuurberichten

Categorie: Vogels

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over vogels door onder andere Vogelbescherming Nederland, de Werkgroep Grauwe Kiekendief, het Nederlands Instituut voor Ecologie en Wageningen University & Research. De vogelberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: vogeltrek, vogels herkennen, geluiden van vogels, vogels in de tuin, vogels voeren, waarnemen van vogels. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle vogelberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe vogelberichten bij.

Pagina 135 van 287 - 2868 Resultaten

Sturnus vulgaris. Spreeuw

Het zijn de interacties tussen wortels die er voor zorgen dat de grote soortenrijkdom van wilde plantengemeenschappen blijft bestaan. Scheidend hoogleraar Frank Berendse van Wageningen University hekelt het huidige ammoniak- en..


Lees verder 1 april 2016   9 jaar oud
Alauda arvensis. Veldleeuwerik

De veldleeuwerik is sterk verbonden met het agrarische cultuurlandschap. Veldleeuweriken broeden zowel in akkers als in graslanden. Maar graslanden worden zo vaak gemaaid dat nesten keer op keer mislukken. Alleen al in Groningen..


Lees verder 31 maart 2016   9 jaar oud
Gekraagde roodstaart, man

Trekvogels houden zich niet aan grenzen. Vogelbescherming werkt daarom nauw samen met natuurbeschermers langs de gehele trekroute van Europa naar Afrika. Daniëlle van Oijen van Vogelbescherming trok twee weken in Burkina Faso op..


Lees verder 29 maart 2016   9 jaar oud
Spreeuwen over De Vulkaan (Den Haag)

Trektellen, het vanaf een vast punt tellen van overtrekkende vogels, is populair onder vogelaars. En dat is terecht, want het is vaak indrukwekkend en spannend. Het kan zomaar gebeuren dat de trek losbarst, al moet je altijd..


Lees verder 25 maart 2016   9 jaar oud
Gepredeerde Grauwe Kiekendief in Senegal

Tijdens veldwerk kijken we meestal naar het gedrag van levende vogels. Toch zijn dode vogels niet minder interessant. Weten waaraan een individu gestorven is, geeft belangrijke informatie over de ecologie van de vogel. Alleen zijn..


Lees verder 24 maart 2016   9 jaar oud
Pijlstaart

Met zijn lange nek en zijn lange staartpennen is de pijlstaart ongetwijfeld de sierlijkste eend van ons land. Het is nu de beste tijd om hem te zien; over een paar weken zijn vrijwel alle pijlstaarten vertrokken naar de..


Lees verder 22 maart 2016   9 jaar oud
Krokusjes volle bloei

Na de extreem vroege start van de voorlente door de warmste december ooit leek de afgelopen weken de ontwikkeling van de lente vrijwel stil te staan. Narcissen en krokusjes bloeien daardoor extreem lang. De voorsprong in de natuur..


Lees verder 20 maart 2016   9 jaar oud
kievit pul net uit het ei, 16 juni 2006

Op 9 maart vonden vrijwilligers van IVN Sint-Oedenrode het eerste kievitsei van dit jaar. Daarmee is het Jaar van de Kievit echt begonnen. Dit voorjaar doen we onderzoek naar de kuikenoverleving van kieviten. Je kunt zelf een..


Lees verder 18 maart 2016   9 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

De laatste decennia is onze nationale vogel de grutto zeldzaam geworden. Veel Nederlanders hebben er nog nooit een gezien. Komend weekend is daarom door Vogelbescherming en Vroege Vogels uitgeroepen tot ‘Welkom Grutto Weekend’. In..


Lees verder 15 maart 2016   9 jaar oud
Sijzen op trek

Weleens een groepje sijzen zien vliegen? Vogelaars noemen het ‘dansen’ wat zo’n groepje doet. In compacte groepjes zwieren ze met hoge snelheid door de lucht. Momenteel zijn er opvallend veel sijzen te vinden in ons land. Ze..


Lees verder 11 maart 2016   9 jaar oud

Archief