Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 118 van 134 - 1332 Resultaten

Gele kornoelje, bloem, K.U. Leuven Campus Kortrijk, www.kuleuven-kortrijk.be

Nu de temperaturen weer ruim boven het vriespunt uitkomen, komt de natuur gelijk weer een beetje tot leven. De eerste sneeuwklokjes zijn alweer gemeld bij De Natuurkalender en het is niet lang meer wachten op de eerste bloemen van..


Lees verder 16 januari 2011   14 jaar oud
Stormmeeuw Larus canus, http://www.fws.gov/

December 2010 zal nog lang in ieders geheugen gegrift blijven staan. Voor het eerst sinds jaren hadden we weer eens een witte kerst. De strenge vorst en vele sneeuw elders in Europa dwongen vele vogels hun vaste winterstek te..


Lees verder 14 januari 2011   14 jaar oud
Gehoornde slijmvis

Met het opwarmen van de aarde rukken zuidelijke soorten steeds verder op naar het noorden. Soorten die vroeger niet noordelijker voorkwamen dan bijvoorbeeld Zuid-Engeland of de Franse kust komen nu ook in Nederlandse kustwateren..


Lees verder 9 januari 2011   14 jaar oud

Het is winter. Nederland is bedekt onder een witte sneeuwdeken. De natuur is in winterrust. Toch is de ene winter de andere niet. Niet elke winter is het even koud en ligt er evenveel en even lang sneeuw. Niet elke winter is de..


Lees verder 26 december 2010   14 jaar oud
Amerikaanse Langlob ribkwal

De Amerikaanse Langlob ribkwal is een exotisch zeedier dat sinds 2006 in onze kustwateren aanwezig is. Bij milde winters overleeft hij moeiteloos de kou. Strenge winters hebben beduidend meer invloed op zijn aanwezigheid. Na de..


Lees verder 15 december 2010   14 jaar oud
Speenkruid in de sneeuw

Het gure weer van deze week vormt een goed begin van de koude periode die veel planten nodig hebben om in het voorjaar goed op gang te komen. Eén weekje is echter niet genoeg. En dat is maar goed ook, anders zouden vroege..


Lees verder 3 december 2010   14 jaar oud
Rijpe kastanje witte paardenkastanje in bolster,  GNU Free Documentation License

De witte paardenkastanje laat zijn eerste rijpe kastanjes nu van de boom vallen. Dit is laat vergeleken met voorgaande jaren, maar vroeger was het normaal om in de tweede helft van september rijpe kastanjes te vinden. In het..


Lees verder 24 september 2010   14 jaar oud
Wild Zwijn Keiler

Voor wilde zwijnen breekt nu een goede tijd aan: in de nazomer en herfst kunnen ze zich weer tegoed doen aan eikels en beukennootjes. De mate waarin hun favoriete voedsel aanwezig is verschilt per jaar. De laatste jaren neemt het..


Lees verder 9 september 2010   14 jaar oud
groot dikkopje klein

Het groot dikkopje vliegt normaal gesproken in één generatie van juni tot in augustus. De laatste jaren echter blijkt er een tweede generatie op te treden in september. Ook nu zijn de eerste groot dikkopjes in september al weer..


Lees verder 8 september 2010   14 jaar oud
Spoorkrekel Eumodicogryllus bordigalensis uit Griekenland

Op 19 augustus ontdekte Jaap Bouwman langs het spoor bij Ede-Wageningen een nieuwe krekel voor Nederland. Het betreft Eumodicogryllus bordigalensis, een Zuid-Europese soort die de afgelopen decennia steeds vaker op spoorterreinen..


Lees verder 1 september 2010   14 jaar oud

Archief