Natuurberichten

Categorie: Klimaat

Door de uitstoot van broeikasgassen onder andere door het gebruik van fossiele brandstoffen door de mens ontstaat het broeikaseffect. Hierdoor verandert het klimaat in Nederland en wereldwijd. Het leidt tot een opwarming van de aarde en zeespiegelstijging. Zowel de stijgende concentratie aan broeikasgassen en de klimaatverandering heeft grote gevolgen voor de natuur. Topbiologen hebben hier honderden natuurberichten over gepubliceerd op Nature Today. Hieronder staan alle klimaatgerelateerde natuurberichten met de meest recente berichten bovenaan.

Pagina 86 van 133 - 1321 Resultaten

Taiwanese rattenslang - eenmalig gebruik

Met de ontdekking van een nest met 6 eieren langs de spoorweg in Kuringen bij Hasselt (België) staat het onomstotelijk vast: de Taiwanese rattenslang plant zich voort vlak bij Nederland. Dankzij het opwarmende microklimaat langs..


Lees verder 11 juli 2016   8 jaar oud
Klein fakkelgras

Klein fakkelgras (Rostraria cristata), een nieuwkomer in de Nederlandse flora, is bezig met een opmars in Nederland. Afgelopen juni ontdekte Peter Wetzels een zeer grote groeiplaats op de Javakade in Amsterdam...


Lees verder 8 juli 2016   8 jaar oud
IJsschots waddenzee

Met de huidige toezeggingen om broeikasgasemissies te verminderen, wordt de beoogde temperatuurstijging van maximaal 2 graden Celsius niet behaald, zo berekende een internationale groep onderzoekers, waaronder Niklas Höhne van de..


Lees verder 1 juli 2016   8 jaar oud
De Kleine kartuizerslak Monacha cartusiana is een zeer elegante soort

De Kleine Kartuizerslak staat op de Rode Lijst van de Nederlandse weekdieren. Na 1950 was deze fraaie landslak door verstedelijking duidelijk afgenomen. Tijdens een recente inventarisatie in de Millingerwaard en Kekerdomse waard..


Lees verder 19 juni 2016   8 jaar oud
Phylloscopus collybita. Tjiftjaf

Hoe kom je te weten of klimaatverandering echt effect heeft op de aantallen van een diersoort? Als het gedrag, uiterlijk of gewicht van dieren erdoor verandert, wil dat nog niet zeggen dat de soort toe- of afneemt...


Lees verder 4 juni 2016   8 jaar oud
Alleen kanoeten met lange snavels kunnen bij de diep ingegraven schelpdieren in de tropische overwinteringsgebieden. Individuen met kortere snavels zijn gedwongen te leven van zeegraswortels

Kanoeten trekken heen en weer tussen hun zomerbroedgebied bij de Noordpool en hun overwinteringsgebied in de West-Afrikaanse tropen. Kuikens die momenteel worden geboren blijken kleiner te zijn dan voorheen, vermoedelijk omdat ze..


Lees verder 12 mei 2016   9 jaar oud
Fotocollage Natuurkalender

Het fenologisch waarnemingsnetwerk De Natuurkalender is vanaf 3 mei 2016 onderdeel van de website NatureToday.com. We nodigen iedereen uit om waarnemingen van eerstelingen in de natuur door te geven. Alle gedigitaliseerde..


Lees verder 3 mei 2016   9 jaar oud
Hertshoornkoraal (Acropora)

De koraalfamilie die op dit moment dominant is in koraalriffen blijkt tegelijkertijd ook een van de meest gevoelige koralen voor klimaat- en andere milieuveranderingen te zijn. Het hertshoornkoraal van het geslacht Acropora, waar..


Lees verder 23 april 2016   9 jaar oud
Grote stern

De grote stern is een van de meest karakteristieke broedvogels van de Nederlandse kust. Elegant wiekend boven de golven en duikend op vis. De meeste Nederlanders zullen grote sterns met name in Zeeland of het waddengebied..


Lees verder 12 april 2016   9 jaar oud
Bijeneter

Van sommige soorten vogels wordt verwacht dat ze achteruit gaan door effecten van klimaatveranderingen, en andere soorten juist vooruit. Onderzoekers hebben nu aangetoond dat deze patronen daadwerkelijk plaatsvinden en goed..


Lees verder 1 april 2016   9 jaar oud

Archief