Natuurberichten

Categorie: Overig

Pagina 107 van 127 - 1268 Resultaten

Blauwalgen in het Zoommeer (rechtsonder) gescheiden van de Oosterschelde (linksboven) door de Oesterdam
Bronvermelding: https://beeldbank.rws.nl, Rijkswaterstaat / Leo Adriaanse
Directe link: https://beeldbank.rws.nl/MediaObject/Details/323810

Planten- en diersoorten, hele populaties of ecosystemen zien zich wereldwijd steeds meer geconfronteerd met een veranderend milieu. Daarom is onderzoek van het aanpassend vermogen van de natuur steeds meer van belang om grip te..


Lees verder 8 februari 2013   12 jaar oud
Regenworm Pendelaar

Slecht nieuws voor de strijd tegen de opwarming van de aarde. Want regenwormen, bekend van hun vermogen de bodemvruchtbaarheid te verbeteren, blijken de uitstoot van broeikasgassen vanuit de bodem te verhogen. En niet een beetje...


Lees verder 4 februari 2013   12 jaar oud
Bloei zwarte els. Foto Paul Busselen

De afgelopen weken was de pollenconcentratie in de lucht door de kou zeer laag. De komende weken echter zullen de elzen op grote schaal in bloei gaan komen en bij honderdduizenden mensen hooikoortsklachten veroorzaken. Het Leids..


Lees verder 4 februari 2013   12 jaar oud
Arthonia ruana

Op 16 mei 2009 werd in Neigembos door de Vlaamse Werkgroep voor Bryologie en Lichenologie (VWBL) een nieuw korstmos voor Vlaanderen gevonden. Het bosreservaat van Wijnendalebos kreeg er op 14 april 2012 dankzij deze werkgroep ook..


Lees verder 28 januari 2013   12 jaar oud
Bovenveengrasland aan de rand van hoogveengebied het Bargerveen

De diversiteit aan planten en diersoorten in hooilandjes op hoogveen is de laatste decennia sterk afgenomen. De kennis over het ecologisch functioneren van deze bovenveengraslanden bleek ontoereikend voor het hoognodige herstel...


Lees verder 25 januari 2013   12 jaar oud

Met enkele collega's inventariseert Bert van Opzeeland, vrijwilliger bij de Dassenwerkgroep Brabant, al jarenlang de dassen in Midden-Brabant. In 2012 kwam het geschatte aantal dieren uit op 106 verspreid over 33 burchten en even..


Lees verder 24 januari 2013   12 jaar oud
Asterionella formosa. Fotograaf onbekend. Copyright vrij. Komt van Wikipedia.

Door een veranderlijke omgeving en de invloed van parasitaire schimmels kan de belangrijke stervormige kiezelalg Asterionella formosa genetisch divers blijven, ook al plant deze soort zich voort zonder seks. Dat ontdekte Alena..


Lees verder 17 januari 2013   12 jaar oud
Klein hoefblad

Door de zeer hoge temperaturen sinds half december kwam de voorlente in de natuur al op gang. Van allerlei vroege voorjaarsbloeiers werden de eerste bloeiwaarnemingen gemeld bij Natuurkalender.nl. De komende vorstperiode kan een..


Lees verder 13 januari 2013   12 jaar oud
paapje

Zachte temperaturen in december en januari: net zoals vorige winter staan die garantvoor waarnemingen die we klassiek eerder met lente dan met winter associëren. Zingende boomklevers, rondkruipende egels, een enkele..


Lees verder 8 januari 2013   12 jaar oud
Speenkruid in bloei gezien op 3 januari 2013

Met een zeer warme start van het nieuwe jaar belooft het weer een spannend jaar in de Nederlandse natuur te worden. Mogelijk gaan we het vroegste voorjaar ooit beleven. Ondanks dat de natuur grillig is durf ik al wel enkel..


Lees verder 6 januari 2013   12 jaar oud

Archief