Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 41 van 65 - 643 Resultaten

Pijnstillers, antibiotica, antidepressiva en de anticonceptiepil. De resten hiervan komen in ons oppervlaktewater. Waterorganismen betalen de prijs. Bijvoorbeeld met weefselschade, verandering van voortplanting of gedrag,..


Lees verder 2 maart 2018   7 jaar oud
winter onderwater

De bruine kikkermannen die in tuinvijvers overwinteren, kijken door de aanhoudende vorst weer tegen een glazen plafond aan. Ook salamanders die in de warme maand januari de vijvers al hadden bereikt treft nu dit lot, net als..


Lees verder 26 februari 2018   7 jaar oud
Rivierdonderpad leadfoto

Overdag maakt de weerspiegeling van licht het lastig om in het water te kijken. Bovendien verschuilen veel vissen zich uit het zicht van predatoren en de mens. ’s Nachts verandert dit: dan openbaren zich bijzondere vissoorten in..


Lees verder 31 januari 2018   7 jaar oud
Zoekkaart Steuren en hun jongen

Niet veel mensen kennen de verschillen tussen de steuren die in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Naast de inheemse Europese steur, kun je ook exotische, uitheemse soorten aantreffen. ARK-tekenaar Jeroen Helmer maakte een..


Lees verder 21 januari 2018   7 jaar oud
Glasaalmonitoring

De aal is een ernstig bedreigde diersoort. De laatste jaren was er helaas nog geen sprake van verbetering wat de intrek van ‘glasaal’ (jonge aal) betreft. Dit zien we terug in de aantallen die bij de kruisnetmonitoring langs de..


Lees verder 17 januari 2018   7 jaar oud
Kolk in park Westerveld bij Arnhem

De tien meter diepe kolk Westerveld bij Arnhem kent al jaren problemen met haar zuurstofhuishouding door rottend blad, waardoor het onderwaterleven verstikt. De kolk is een overblijfsel van een dijkdoorbraak door de Rijn in 1740...


Lees verder 12 januari 2018   7 jaar oud
Rivierprik

Het aantal bekende paaiplaatsen van de rivierprik in Nederland is op één hand te tellen. En daar komt er nu één bij. Begin december zijn in een eeuwenoude beek binnen het beheersgebied van Waterschap Vallei en Veluwe twee..


Lees verder 20 december 2017   7 jaar oud
Europese steur

Bijna een derde van het Duitse deel van de Rijn in Noordrijn-Westfalen is geschikt als paaigebied voor de Europese steur. Dat blijkt uit onderzoek door bioloog Dr. Stefan Staas van het Duitse Limnoplan. De studie werd uitgevoerd..


Lees verder 10 december 2017   7 jaar oud

Eind oktober hebben sportduikers een opmerkelijke vis waargenomen in de Oosterschelde. In ondiep water zwom een jonge Zonnevis. Deze soort is in de Nederlandse zeearmen erg zeldzaam en is slechts enkele keren waargenomen in de..


Lees verder 3 december 2017   7 jaar oud
Sterna hirundo. Visdief, pullus, jong

Staatsbosbeheer heeft het leefgebied van allerlei dieren langs het Haringvliet verbeterd. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan, komt hier weer een geleidelijke overgang tussen zoet rivierwater en zout zeewater...


Lees verder 29 november 2017   7 jaar oud

Archief