Natuurberichten
Dossier: Vissen
Pagina 41 van 64 - 640 Resultaten

Niet veel mensen kennen de verschillen tussen de steuren die in de Nederlandse wateren rondzwemmen. Naast de inheemse Europese steur, kun je ook exotische, uitheemse soorten aantreffen. ARK-tekenaar Jeroen Helmer maakte een..

De aal is een ernstig bedreigde diersoort. De laatste jaren was er helaas nog geen sprake van verbetering wat de intrek van ‘glasaal’ (jonge aal) betreft. Dit zien we terug in de aantallen die bij de kruisnetmonitoring langs de..
De tien meter diepe kolk Westerveld bij Arnhem kent al jaren problemen met haar zuurstofhuishouding door rottend blad, waardoor het onderwaterleven verstikt. De kolk is een overblijfsel van een dijkdoorbraak door de Rijn in 1740...

Het aantal bekende paaiplaatsen van de rivierprik in Nederland is op één hand te tellen. En daar komt er nu één bij. Begin december zijn in een eeuwenoude beek binnen het beheersgebied van Waterschap Vallei en Veluwe twee..
Bijna een derde van het Duitse deel van de Rijn in Noordrijn-Westfalen is geschikt als paaigebied voor de Europese steur. Dat blijkt uit onderzoek door bioloog Dr. Stefan Staas van het Duitse Limnoplan. De studie werd uitgevoerd..

Eind oktober hebben sportduikers een opmerkelijke vis waargenomen in de Oosterschelde. In ondiep water zwom een jonge Zonnevis. Deze soort is in de Nederlandse zeearmen erg zeldzaam en is slechts enkele keren waargenomen in de..

Staatsbosbeheer heeft het leefgebied van allerlei dieren langs het Haringvliet verbeterd. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier gaan, komt hier weer een geleidelijke overgang tussen zoet rivierwater en zout zeewater...

Tijdens visonderzoeken en zaklampexcursies zijn dit jaar in het Omval-Kolhorn kanaal in Noord-Holland op een groot aantal locaties rivierdonderpadden gevangen. Het stoer uitziende visje van amper 10 centimeter groot komt er nog..

Een van de grootste en meest iconische vissen uit de oceaan zwemt, na tientallen jaren afwezigheid, opnieuw rond in de Noordzee. Goed nieuws voor de mariene biodiversiteit: Blauwvintonijnen behoren tot de meest bedreigde vissen..

Nederland kan de deltanatuur in Zeeland en Zuid-Holland terugbrengen, en tegelijkertijd het landschap beschermen tegen zeespiegelstijging. Door natuur en water de ruimte te geven, ontstaat een groene kustverdediging als..