Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 44 van 65 - 643 Resultaten

Zwartbekgrondel

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten uit de Ponto-Kaspische regio. Na een snelle uitbreiding in de grote rivieren komen de grondels inmiddels ook in veel regionale wateren voor en..


Lees verder 12 april 2017   8 jaar oud
Arctisch zee-ijs

Arctische kabeljauw vervult een sleutelrol in de arctische voedselketen, omdat het een belangrijke voedselbron vormt voor zeehonden, walvissen en zeevogels. Jonge kabeljauw, van onder het zee-ijs van de centrale Arctische Oceaan,..


Lees verder 21 maart 2017   8 jaar oud
Europese Atlantische steur

Een herhaalde oproep in vakblad Visserijnieuws heeft maar liefst vijf nieuwe meldingen van steuren gevangen in de Noordzee opgeleverd. De vangstmeldingen worden momenteel door experts onderzocht, maar afgaande op de foto’s die..


Lees verder 19 maart 2017   8 jaar oud
Gobiosoma bosc. Naked goby

In het Noordzeekanaal is een voor Nederland nieuwe grondelsoort (Gobiosoma bosc) gevangen tijdens de vismonitoring. “Deze grondelsoort is een exoot in Nederlandse wateren”, aldus Karen van de Wolfshaar van het project Bemonstering..


Lees verder 13 maart 2017   8 jaar oud

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van..


Lees verder 7 maart 2017   8 jaar oud
De steur: boegbeeld van trekvissen

De steur staat symbool voor trekvissen in Nederland die moeten kunnen zwemmen tussen zout en zoet water voor hun voortplanting. Als de zeldzame Europese Atlantische steur het redt, zijn de rivieren ook voor andere trekvissen..


Lees verder 5 maart 2017   8 jaar oud
Glasaal en driedoorn

De intrek van glasaal (jonge aal) is sinds 1980 sterk teruggelopen tot een zeer laag niveau. Ieder voorjaar wordt daarom met spanning uitgekeken naar de komst van een nieuwe generatie. Langs de gehele Nederlandse kust wordt..


Lees verder 22 februari 2017   8 jaar oud
Houting

De zeldzame houting wordt dankzij een herintroductieprogramma in het Duitse stroomgebied van de Rijn al weer twee decennia aangetroffen in de Nederlandse rivieren, het IJsselmeer, de Waddenzee en de Voordelta. Opmerkelijk is het..


Lees verder 17 februari 2017   8 jaar oud
Duiker

Tweeëntwintig vrijwillige sportduikers brachten zondag 22 januari op elf plekken het onderwaterleven van een ijskoud Haringvliet in beeld. Als de Haringvlietsluizen in 2018 op een Kier gaan wordt het zoete Haringvlietwater zouter...


Lees verder 5 februari 2017   8 jaar oud
Winterclustering vissen

In de winterperiode, wanneer de watertemperatuur daalt, zoeken vissen van de grotere wateren massaal de beschutte plekken op. De afgelopen weken waren scholen van duizenden vissen te vinden onder het ijs in de haventjes rond het..


Lees verder 1 februari 2017   8 jaar oud

Archief