Natuurberichten

Dossier: Vissen

Pagina 52 van 65 - 643 Resultaten

Esox lucius. Snoek

Deze ochtend vindt in het Mastbos bij Breda een uniek experiment plaats. Maar liefst 800 snoeken worden door Staatsbosbeheer uitgezet om de grote populatie zonnebaars te bestrijden. Deze invasieve vissoort uit Zuid-Amerika vormt..


Lees verder 15 november 2013   11 jaar oud
Grote modderkruiper

Is de Grote modderkruiper er nog of is hij er niet meer? Die vraag hield de gemeente Herk-de-Stad jarenlang in de ban. Dankzij een sporenonderzoek met CSI-allures kregen ze zopas een bevrijdend antwoord. De zeldzame Grote..


Lees verder 14 november 2013   11 jaar oud

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten (marmergrondel, zwartbekgrondel, Kesslers grondel en Pontische stroomgrondel) afkomstig uit de Ponto-Kaspische regio. Ze hebben zich inmiddels..


Lees verder 16 oktober 2013   11 jaar oud
Harders in riviermonding

Recent werd er een wel zeer bijzondere waarneming gedaan in de Crobsche Waard, een uiterwaard langs de rivier de Waal. In een geïsoleerde kleiput werd een groep van vijftien grote vissen aangetroffen, de dieren waren tot wel 70..


Lees verder 2 oktober 2013   11 jaar oud
Blauwband tn

De blauwband, een nieuwe exotische vissoort in Nederland, draagt een voor inheemse vissen gevaarlijke parasiet bij zich. Dit ontdekten RAVON en de afdelingen Microbiologie en Dierecologie van de Radboud Universiteit in een studie..


Lees verder 22 augustus 2013   11 jaar oud
Afsluitdijk met de Waddenzee links en het IJsselmeer rechts

Zoute spiering, die voorkomt in de Waddenzee en Noordzee, paait nog nauwelijks in het IJsselmeergebied, blijkt uit zojuist gepubliceerd onderzoek van IMARES Wageningen UR en de Universiteit van Brussel. Dit is onderzocht omdat het..


Lees verder 17 augustus 2013   11 jaar oud
Jonge grote modderkruiper

In het kleigebied van West-Brabant is een omvangrijke populatie van de grote modderkruiper ontdekt. De oude kreekrestanten en vele kilometers sloten blijken een belangrijk leefgebied voor deze zeldzame vis. Tijdens een RAVON..


Lees verder 25 juli 2013   11 jaar oud
Steur

Tot grote vreugde van ARK Natuurontwikkeling gaan in 2018 de Haringvlietsluizen op een kier. De Noordzee wordt zo weer verbonden met het rivierengebied en een brakwaterzone wordt hersteld. Trekvissen zoals zalm en paling krijgen..


Lees verder 14 juli 2013   11 jaar oud
marmergrondelmannetje bewaaktt nest in schelp zoetwatermossel

Tijdens een afvissing bij een tijdelijke drooglegging van de Nieuwe Vecht bij Zwolle vonden Remco Hiemstra en John Melis een schelp van een zoetwatermossel in een reeds drooggepompt gedeelte. In de schelp zaten afgezette eitjes..


Lees verder 27 juni 2013   12 jaar oud
Een zwartbekgrondel gevangen in Nederland. Foto: Peter van der Sluijs, GFD-licentie

Met de aanleg van het Donau-Main kanaal in 1992 is een vrije doorgang ontstaan voor vissen tussen de stroomgebieden van de Donau en de Rijn, waardoor er verschillende soorten grondels nieuw zijn waargenomen in het..


Lees verder 19 juni 2013   12 jaar oud

Archief