Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 119 van 373 - 3727 Resultaten

Peperboompje

‘Operatie peperboompje’ is een reddingsplan voor ruim honderd bedreigde plantensoorten in Zuid-Limburg. Het project is nu een jaar onderweg en de eerste resultaten zijn positief. Een mooi moment om te laten zien hoe dit project..


Lees verder 15 augustus 2022   2 jaar oud
Gras en korstmossen op de stoep

Misschien was het u al opgevallen: de vaste kop 'Stoepplantje van de week' boven onze berichten is de afgelopen weken vervangen door 'Natuur op de stoep.' Het is tijd om de blik te verbreden, want op de stoep groeien niet alleen..


Lees verder 14 augustus 2022   2 jaar oud
Toendravegetatie in Rosenbergdalen, Edgeøya, met veel mos in verschillende schakeringen groen. In de donkergroene vegetatie rechtsonder groeit veel poolwilg (Salix polaris, minuscule dwergstruiken met donkergroene blaadjes). De grasachtigen en andere kruiden zijn al overwegend in herfstkleuren van verschillende schakeringen bruin.

De opwarming van de aarde gaat in de poolgebieden razendsnel, sneller dan elders in de wereld. Edgeøya, een eiland in het oosten van Spitsbergen, is een van de snelst opwarmende gebieden op aarde. Tijdens een recente expeditie..


Lees verder 13 augustus 2022   2 jaar oud
Twee korhoenders

De Sallandse Heuvelrug is de enige plek in Nederland waar nog korhoenders in het wild voorkomen. Om de populatie in stand te houden, worden in opdracht van de provincie Overijssel jaarlijks dieren uit Zweden gehaald. Dat kost geld..


Lees verder 10 augustus 2022   2 jaar oud
Kroeskoppelikanen op het Kerkini-meer in Griekenland

Een recente studie toont aan dat de terugkeer van de kroeskoppelikaan naar Nederland mogelijk is. Mede op basis van diverse archeologische vondsten is de aanwezigheid van deze soort meermaals vastgesteld in de Lage Landen. Veel..


Lees verder 7 augustus 2022   2 jaar oud
Slaapkamergeluk en muurleeuwenbekje

Een heerlijk mini-oerwoud voor allerlei kleine trottoirbewoners; vrolijke hordes groene blaadjes op beschaduwde oude klinkers. Ooit een kamerplant, nu een steeds vaker geziene bewoner van stadse stegen. Ga op zoek naar..


Lees verder 7 augustus 2022   2 jaar oud
Ooievaar

De jacht op vogels is een veelvoorkomende praktijk in Libanon. Dit land wordt beschouwd als een flessenhals voor trekvogels – waaronder veel arenden, gieren, valken, zangvogels, ooievaars en kraanvogels. Sommige daarvan zijn..


Lees verder 6 augustus 2022   2 jaar oud
Assisted Natural Recovery

Onderzoekers van Hogeschool Van Hall Larenstein, Wageningen University en Wageningen Marine Research hebben een nieuwe techniek ontwikkeld voor het natuurlijk herstel van Diadema zee-egels. Samen met de Saba Conservation..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
De Houtakker

Bedrijventerreinen en biodiversiteit een gekke combinatie? Of juist een kans? In opdracht van provincie Gelderland onderzocht NL Greenlabel twee bedrijventerreinen, in Apeldoorn en Barneveld. Hoe kunnen we groen en duurzaamheid..


Lees verder 5 augustus 2022   2 jaar oud
Bont zandoogje in de tuin

Vanaf maart is het bont zandoogje te zien, en na meerdere generaties kun je ze ook nog in november tegenkomen. Drie algemene zandoogjes hebben maar een generatie per jaar en zijn alleen in de zomer te zien: bruin zandoogje, oranje..


Lees verder 1 augustus 2022   2 jaar oud

Archief