Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 161 van 374 - 3732 Resultaten

slakkendoders

Slakkendoders zijn fraaie vliegen, die vooral in moerassige gebieden voorkomen. De meeste soorten parasiteren op waterslakken, maar sommige zijn gespecialiseerd in landslakken. De nieuwste Entomologische Tabel presenteert een..


Lees verder 13 september 2021   3 jaar oud

ARK Natuurontwikkeling heeft oesterlarfjes weten te vangen in de Haven van Rotterdam. In juli dit jaar plaatste ARK lege oesterschelpen in de haven, in de hoop dat de daar aanwezige larfjes zich eraan zouden hechten. Met succes:..


Lees verder 12 september 2021   3 jaar oud
Vijfvingerkruid met z'n opvallende rode uitlopers

Het kan nog net: in de volle zon, langs bermen, paden en dijken een laatste bloeiend vijfvingerkruid ontdekken. Het stoepplantje van deze week houdt van verstoring en verspreidt zich met zijn uitlopers tussen andere planten op de..


Lees verder 12 september 2021   3 jaar oud
Paardenbloempluis

Onderzoekers van Naturalis willen graag weten of planten zich snel aanpassen in reactie op snel veranderende omstandigheden, zoals verstedelijking. Hiervoor gebruiken ze de paardenbloem als voorbeeld. Ze proberen antwoord te..


Lees verder 11 september 2021   3 jaar oud
Duikende potvissen

De Caribbean Cetacean Society (CCS) heeft tijdens een expeditie de afgelopen weken visueel en akoestisch meer dan 2.950 zeezoogdieren van tien verschillende soorten tussen de eilanden Anguilla en Martinique bestudeerd. Zij deden..


Lees verder 10 september 2021   3 jaar oud
Natuurdijk bij Farm Frites

Om bij te dragen aan de biodiversiteit, heeft het bedrijf Farm Frites verschillende natuurdijken aangelegd op hun bedrijventerrein. Het initiatief komt vanuit het netwerk Groene Cirkel Duurzame Fritesketen, een samenwerking tussen..


Lees verder 8 september 2021   3 jaar oud

Heksenboleten en andere roodporieboleten zijn populaire paddenstoelen, maar hun determinatie verlangt nogal eens een zorgvuldige bestudering van diverse specifieke kenmerken. Deze kenmerken worden in dit artikel besproken. In een..


Lees verder 8 september 2021   3 jaar oud
Automatische insectencamera

Ook dit jaar worden weer insecten waargenomen en geteld met de automatische DIOPSIS-camera’s. Meer dan honderd camera’s nemen gedurende twee maanden insecten waar. Het cameraproject DIOPSIS gaat haar derde jaar in. Hiermee wordt..


Lees verder 7 september 2021   3 jaar oud
Links: Ovale poelslak gevonden op het hoofdeiland van de Marker Wadden. Rechts: een van de vele watertjes op het hoofdeiland; ondiep met al dan niet zandige bodem, geschikt voor zoetwaterslakken. De vegetatie rondom is zeker geschikt voor landslakken... alleen zitten die er (nog) niet

Op 28 augustus 2021 werd in het kader van de jaarlijkse 1000-soortendag een inventarisatie uitgevoerd op de Marker Wadden. Er werd onder andere gezocht naar weekdieren: zowel naar zoetwatermossels en -slakken als naar landslakken...


Lees verder 5 september 2021   3 jaar oud
Robertskruid

Was u de afgelopen weken aan de kust, in het bos, of gewoon thuis? Robertskruid, het stoepplantje van deze week, bent u hoe dan ook tegengekomen. Misschien heeft u met wandelgenoten of huisgenoten gediscussieerd over naar welke..


Lees verder 5 september 2021   3 jaar oud

Archief