Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 187 van 374 - 3732 Resultaten

Mycale (Kerasemna) humilis (Thiele, 1903) comb.nov.

Ruim tweehonderd pagina’s beschrijven de Mycale, een sponzengeslacht gekenmerkt door hun skeletnaalden. De monografie is grotendeels opgezet door Naturalis sponzenexpert Rob van Soest, en speciaal opgedragen aan mede-onderzoeker..


Lees verder 23 januari 2021   4 jaar oud
Inwoners betrekken bij natuur_prov Gelderland

Alle acties voor biodiversiteit op één plek: dat is het resultaat van het nieuwe Gelderse Uitvoeringsprogramma Biodiversiteit. Biodiversiteit krijgt zo een steviger positie in het provinciale beleid. Bovendien wordt biodiversiteit..


Lees verder 23 januari 2021   4 jaar oud
Bloemrijkdom op een begraasde dijk in Zeeland

De Hollandse dijken staan van oudsher bekend om hun waarde voor onder andere vaatplanten en paddenstoelen. Het project ‘Rijke Dijken van de Delta’ wijst uit dat sommige dijken ook veel te bieden hebben op het gebied van insecten,..


Lees verder 23 januari 2021   4 jaar oud
Haringvlietdam bij Scheelhoek

Twee jaar geleden was het dan zo ver: de Haringvlietsluizen gingen voor het eerst een stukje open. De kier is groots aangekondigd als oplossing voor veel ecologische problemen, maar in hoeverre maakt de opening de verwachtingen..


Lees verder 22 januari 2021   4 jaar oud
Waardevol zandpad met brede bermen bij Heesch

Zandwegen in het agrarisch gebied hebben vaak een hoge cultuurhistorische, landschappelijke en daarmee ook recreatieve waarde. Onderzoek toont aan dat ze daarnaast ook van groot belang zijn voor de biodiversiteit. Bij zandwegen..


Lees verder 22 januari 2021   4 jaar oud
Experiment kwelderaanleg bij Delfzijl (eenmalig gebruik WUR)

Voor de kust van Delfzijl zijn in 2018 kwelders aangelegd. Een deel daarvan is ingericht als testlocatie voor kwelderontwikkeling. Onderzoekers van EcoShape onderzochten de kwelder twee jaar lang om kennis op te doen over de..


Lees verder 21 januari 2021   4 jaar oud

Lettersierschildpadden zijn voor Nederland niet-inheemse dieren die hier zijn uitgezet. Hun impact op inheemse soorten wordt als laag beschouwd, doordat ze veelal voorkomen in stedelijk gebied op locaties met lage biodiversiteit...


Lees verder 20 januari 2021   4 jaar oud
Een reconstructie van Xenodens calminechari die een karkas van de elasmosaurid Zarafasaura oceanis opruimt

Een internationaal team van wetenschappers heeft fossielen van een tot voor kort onbekende soort mosasaurus beschreven. Mosasaurussen waren geen dinosaurussen, maar wel tijdgenoten, en net als de dino’s stierven ze uit toen 66..


Lees verder 20 januari 2021   4 jaar oud

In april 2020 heeft er een grote brand gewoed in Nationaal Park De Meinweg. Ten gevolge van deze brand ontstond er een optimale habitat voor een specifieke groep paddenstoelen. Tot nu toe werden er al 21 van deze..


Lees verder 20 januari 2021   4 jaar oud
Bosaanplant (foto maar 1 keer gebruiken)

Bossen op arme zandgronden staan zwaar onder druk, onder andere door een verzuurde, slecht functionerende bodem. Ook hitte en droogte eisen hun tol. Bomen hebben het zwaar en verjonging krijgt weinig kans. Dit bosecosysteem kan..


Lees verder 19 januari 2021   4 jaar oud

Archief