Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 29 van 367 - 3665 Resultaten

De hazelworm is een pootloze hagedis en een fascinerende bewoner van onze bossen, heides en tuinen. Door zijn langgerekte, glanzende lichaam zonder poten wordt hij vaak verward met slangen. Meer over dit bijzondere dier in deze..

De Australische huisspin heeft zich gevestigd in Nederland op ten minste één plek. De verwachting is dat ze zich zal gaan uitbreiden, met name rondom bebouwing. Om de opmars te documenteren wordt gevraagd naar deze exotische spin..

Natuur is overal, misschien wel dichterbij dan gedacht. Om kinderen hier bewust van te maken presenteert Het Klokhuis de SoortSafari: een app om planten en dieren te verzamelen, gewoon in de buurt. De app is mede mogelijk..

Komend weekend is het Nederlands Instituut voor Ecologie op Lowlands te vinden. Tijdens dit muziekfestival in Biddinghuizen gaan zij samen met de bezoekers de waterkwaliteit van het plaatselijke meer – dat dan Lake Lowlands heet –..

Er komen veel mailtjes en telefoontjes binnen bij De Vlinderstichting, over grote aantallen rupsen die men aantreft op brandnetels. Het gaat om rupsen van de dagpauwoog. Mensen maken zich zorgen of het nog wel goedkomt, en of niet..

Ondanks het bloedhete weer besloten we erop uit te gaan op zoek naar paddenstoelen. Een wandeling in een bos onder een schaduwrijk dicht bladerdek leek ons gezien de weersvoorspellingen een aantrekkelijk alternatief. Aangekomen in..

Op 26 juli 2024 is een nieuwe populatie rozevleugels ontdekt in Groeve ’t Rooth in Zuid-Limburg. In 2019 werd deze sprinkhaan voor het eerst in Nederland waargenomen, maar sindsdien bleven vervolgwaarnemingen uit. Is nu de basis..

De Aziatische duizendknoop vormt een serieuze bedreiging voor bijzondere beekdalen. Wat als je de veerkracht van een ecosysteem zelf vergroot, in plaats van de invasieve exoot met man en macht blijven verwijderen? Het Europese..

De ernstig bedreigde zandhommel bezoekt vooral klavers en distels, maar ook tal van andere planten. Dat blijkt uit de honderden waarnemingen die hommelliefhebber Gert Huijzers in de laatste jaren verzamelde. Rekening houden met de..

Een recente wetenschappelijke studie heeft licht geworpen op de weinig bekende ecosystemen die gedijen in de mesofotische riffen van de Nederlandse Cariben. Onderzoekers verkenden deze 'Twilight Zone'-riffen, gelegen op een diepte..