Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 296 van 368 - 3671 Resultaten

Lindeschors

De storm van eind februari zorgde voor flink wat afgewaaide takken en twijgen. Voor geïnteresseerde amateurmycologen was dit een uitgelezen kans om kennis te maken met paddenstoelen die in de schors van deze takken in de..


Lees verder 8 maart 2017   8 jaar oud
idylle Ottoland - primair

De Vlinderstichting en de Nederlandse Bijenhouders Vereniging hebben de afgelopen jaren, gesteund door de Nationale Postcodeloterij, mensen geholpen met het inrichten en beheren van een idyllische plek met veel bloemen voor..


Lees verder 8 maart 2017   8 jaar oud
Kleine watersalamander man

Veel amfibieën beginnen nu aan de voorjaarstrek naar hun voortplantingswateren. Met name de relatief warme avonden met regen zijn ideaal voor de amfibieëntrek. Vrijwilligers hebben op veel locaties langs wegen en fietspaden weer..


Lees verder 8 maart 2017   8 jaar oud

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van..


Lees verder 7 maart 2017   8 jaar oud
WGK

Er is erg weinig bekend over de aanwezigheid van Velduilen in de Sahel, laat staan over hun dieet. Voor het eerst zijn daar braakballen verzameld en uitgeplozen, met een interessant menu als uitkomst: tot vleermuizen aan toe!..


Lees verder 3 maart 2017   8 jaar oud
Jagende Velduil

De Velduil is een soort die is aangewezen op onvoorspelbare voedselbronnen, net als de Ruigpootbuizerd en de Blauwe Kiekendief. Het ene jaar kan een piekjaar zijn van hun belangrijkste prooi, de Veldmuis, een jaar later kan die..


Lees verder 3 maart 2017   8 jaar oud
dagpauwoog voorjaar primair

Het thema van de Landelijke Vlinderdag, die aanstaande zaterdag 4 maart wordt gehouden in theater de Junushoff in Wageningen, is een goed klimaat voor vlinders. Niet alleen klimaatverandering en de gevolgen daarvan komen aan de..


Lees verder 2 maart 2017   8 jaar oud
Boerennatuur

Wie aan het boerenland denkt, denkt wellicht niet direct aan zeldzame soorten als boomkikker, knoflookpad en grote modderkruiper. Toch kwamen deze soorten vroeger veelvuldig voor in het kleinschalige agrarische landschap...


Lees verder 1 maart 2017   8 jaar oud
Pepermint Goby

Het Nederlands-Caribische eiland Sint Eustatius heeft een bijzonder rijke onderwaternatuur. Sinds 1996 is de natuur rond Sint Eustatius beschermd in een Marien Park dat beheerd wordt door STENAPA. De mariene natuur staat echter..


Lees verder 26 februari 2017   8 jaar oud

Sinds de jaren ’90 is veel landbouwgrond langs de grote rivieren weer terug gegeven aan de natuur. Er was een spectaculair herstel van stroomdalflora, maar niet alle soorten keerden terug. Waarom niet? ..


Lees verder 19 februari 2017   8 jaar oud

Archief