Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 308 van 367 - 3669 Resultaten

Gele Kwikstaart in erwt

Verreweg het leukste, meest informatieve en lekkerst opgeschreven verhaal over Gele Kwikstaarten dat ooit in Nederland verscheen, staat in een vergeten rapport van de oude Provinciale Planologische Dienst (PPD) van Drenthe. Waar..


Lees verder 13 mei 2016   9 jaar oud
Woekerende Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) op een kapvlakte

De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse..


Lees verder 11 mei 2016   9 jaar oud
Zwerminktzwammen

De zeer algemene Zwerminktzwam is een grijsbruin inktzwammetje dat in grote groepen en opvallend dicht op elkaar op het rottende hout van uiteenlopende loofhoutsoorten voorkomt. De hierop gelijkende zeldzamere Dwergfranjehoed komt..


Lees verder 11 mei 2016   9 jaar oud
Loxosomella phascolosomata op het achtereind van de pindaworm Golfingia vulgaris

Bij biodiversiteitsonderzoek voor Rijkswaterstaat hebben biologen in de Noordzee vier nieuwe Nederlandse soorten solitaire kelkdiertjes gevonden. Het zijn daarmee tevens de eerste soorten van dit diertype die in de Nederlandse..


Lees verder 8 mei 2016   9 jaar oud
Koolzaadbespuiting

Landbouw is verreweg de belangrijkste uitvinding van de mensheid. Zonder deze uitvinding had de menselijke beschaving zich nimmer kunnen ontwikkelen tot wat hij nu is. De laatste decennia legt de intensivering van de landbouw..


Lees verder 5 mei 2016   9 jaar oud
Reuzenbalsemien

Vele exotische planten en dieren worden jaarlijks in Nederland geïntroduceerd. Slechts een klein deel hiervan weet te overleven en nog een kleiner deel blijkt invasief te zijn. Invasieve soorten leiden tot overlast en verlies aan..


Lees verder 3 mei 2016   9 jaar oud
Leo van der Heiden (Ministerie EZ), Teo Wams (Natuurmonumenten), Dianne Nijland (Vogelbescherming Nederland) en François Kremer (Europese Commissie, of beter:  Natura 2000 Policy Coordinator at the European Commission's Nature Unit).

Nederland kan een voorbeeld worden van een dichtbevolkte, vruchtbare delta waar natuur en mensen floreren. Een land met een gezonde leefomgeving, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een rijke natuur, waar meer dier- en..


Lees verder 2 mei 2016   9 jaar oud
Potval op Reijerscamp, met Carabus problematicus

In 2003 werd het voormalige landbouwgebied De Reijerscamp een natuurontwikkelingsgebied. In de periode 2006-2014 werden de loopkevers van het gebied bemonsterd. Hieruit kwam vooral naar voren dat tijdelijke, open pioniersituaties..


Lees verder 2 mei 2016   9 jaar oud
Exmoorpony's

Voor het eerst sinds mensenheugenis leven in één gebied wild rund, wisent en wild paard weer samen. Door het verschil in begrazing tussen deze soorten ontstaat vaak een zeer afwisselend landschap waar telkens andere planten- en..


Lees verder 1 mei 2016   9 jaar oud
Volkstuincomplex

Recente planteninventarisaties van 120 volkstuincomplexen en honderden akkers in Groningen en Drenthe tonen aan dat volkstuinen een belangrijk toevluchtsoord zijn geworden voor Akkerandoorn en andere eenjarige akkerkruiden. Veel..


Lees verder 29 april 2016   9 jaar oud

Archief