Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 70 van 373 - 3726 Resultaten

In het Amazonewoud liggen duizenden restanten van oude beschavingen verborgen. Deze verborgen structuren, ook wel geogliefen genoemd, geven veel prijs over de geschiedenis van de Amazone. In Science verscheen afgelopen donderdag..


Lees verder 7 oktober 2023   1 jaar oud

Wat is biodiversiteit nu precies? Waarom moeten we erin investeren, en hoe? Belangrijke maar lastige vragen voor beleidsmakers, hoveniers, bewoners en bestuurders. 'Natuur voor Elkaar' organiseerde een bijeenkomst hierover in..


Lees verder 6 oktober 2023   1 jaar oud

Tijdens een excursie in het Heilooërbos tussen Alkmaar en Heiloo, probeerde men voorzichtig een Franjehoed uit de humus te trekken. Normaal is dat zo gebeurd, maar bij deze franjehoed niet. Uiteindelijk knapte de wortel af en werd..


Lees verder 5 oktober 2023   1 jaar oud
Geveerde witvleugeluil - primair

Van half september tot half oktober is de vliegtijd van de vier soorten witvleugeluilen in Nederland. Nu is dus de periode om naar deze soorten op zoek te gaan, maar hoe herken je ze? En zijn het wel echt vier verschillende..


Lees verder 5 oktober 2023   1 jaar oud
Vuursalamander

De weinige vuursalamanders die ons land rijk is, werden rond 2010 getroffen door een dodelijke ziekte: een schimmel die geïntroduceerd werd vanuit Oost-Azië. Door gebrek aan resistentie stierven in korte tijd vele vuursalamanders..


Lees verder 4 oktober 2023   1 jaar oud
3D-geprinte riffen

Met een soort van ‘lampenkappen’, die 3D geprint zijn van biologisch oplosbaar materiaal, hebben NIOZ-promovendus Daniel Varley en collega’s een succesvolle formule gevonden om oesters, mosselen en andere rifbouwers ‘een kickstart..


Lees verder 2 oktober 2023   1 jaar oud
Meriansborstel - primair

Zo eind september en begin oktober krijgen we bij De Vlinderstichting regelmatig vragen van mensen die een rups hebben gevonden en willen weten welke vlinder dat wordt. Nu zijn veel rupsen lastig op naam te brengen omdat er zoveel..


Lees verder 2 oktober 2023   1 jaar oud

Het eiland Texel staat vooral bekend vanwege zijn bijzondere wasplaten. Veel paddenstoelenliefhebbers pakken eind oktober of begin november de boot naar het eiland om daar eens rond te neuzen. En inderdaad, in het poldertje Ceres..


Lees verder 1 oktober 2023   1 jaar oud
Madeliefje

Vier maanden geleden werd onthuld dat het madeliefje tot nationale bloem is verkozen. Het leverde een hele reeks reacties op. Na die eerste storm van aandacht werd het stiller, maar het madeliefje is zeker niet vergeten...


Lees verder 30 september 2023   1 jaar oud
Naturalis-onderzoeker Aafke Oldenbeuving controleert lijmvallen bij vijgenbomen op de aanwezigheid van vijgenwespen.

Vijgenbomen kunnen niet zonder hun zeer specialistische bestuivers: vijgenwespen. En vijgenwespen kunnen hun eitjes alleen in vijgen leggen. Onderzoek in het tropisch regenwoud van Panama leidde tot een nieuwe kijk op hoe deze..


Lees verder 30 september 2023   1 jaar oud

Archief