Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 70 van 368 - 3671 Resultaten

Meles meles. Das

De das is een van de grootste landroofdieren in Nederland. Samen met soorten als de wezel, bunzing, boommarter en otter behoren ze tot de familie van machterachtigen. Door hun excentrieke loopje en de kenmerkende zwart-witte..


Lees verder 28 augustus 2023   1 jaar oud
Vogelwikke

Oei, bloeit-ie eigenlijk nog wel? Een speurtocht vanuit het autoraampje, traag in de file over een Zeeuwse provinciale weg, geeft uitsluitsel. De blauwpaarse trossen van vogelwikke steken onmiskenbaar boven het gras uit. Volgens..


Lees verder 27 augustus 2023   1 jaar oud
laken met nachtvlinders - primair

Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar toch kennen de meeste mensen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in..


Lees verder 25 augustus 2023   1 jaar oud
Naakthalsgrondel vrijstaand

Sinds 2020 is het aantal uitheemse grondels in Nederland flink toegenomen, met nog nèt geen nieuwe grondelsoort per jaar. In 2020 ontdekte RAVON al de Kaukasische dwerggrondel. In 2022 werd de shimofurigrondel voor het eerst in..


Lees verder 24 augustus 2023   1 jaar oud
Myotis daubentonii

‘Licht uit en “spot” aan…’. Aankomend weekend wordt er met de Nacht van de vleermuis aandacht besteed aan deze nachtelijke vliegkunstenaars. Op veel plekken in Nederland (en daarbuiten) worden diverse activiteiten georganiseerd om..


Lees verder 24 augustus 2023   1 jaar oud
Het goudoogje is de meest bekende gaasvlieg van Nederland lead

2023 markeert de start van de Gaasvliegenproject bij EIS – Kenniscentrum Insecten en de jeugdbonden NJN en JNM. Gaasvliegen en verwanten zullen hierbij extra in het zonnetje worden gezet. Je kunt ze vrijwel overal tegenkomen: van..


Lees verder 24 augustus 2023   1 jaar oud

De Slufter op Texel is een geliefd natuurgebied waar je altijd wel iets onverwachts tegenkomt. Wat paddenstoelen betreft zijn zilte gebieden echter niet de meest uitgelezen locaties. Heel verrassend was het dus dat we nog binnen..


Lees verder 23 augustus 2023   1 jaar oud
Foraminifera

In de afgelopen 500 miljoen jaar hebben heel verschillende eencellige organismen in de oceanen op verschillende momenten en ook onder heel verschillende omstandigheden ontdekt hoe ze een ‘schelpje’ om hun ene cel kunnen bouwen...


Lees verder 23 augustus 2023   1 jaar oud
Deep sea life underground

Er is een nieuw ecosysteem ontdekt in de diepzee, in vulkanische grotten onder hydrothermale bronnen bij een goed bestudeerde onderzeese vulkaan op 2.500 meter diepte. Met behulp van een onderwaterrobot hebben wetenschappers..


Lees verder 21 augustus 2023   1 jaar oud
Egelantierbottels in de Historische Tuin Aalsmeer

Een lief roosje met een bijzondere naam. Raadselachtig dat deze snoes niet tot de top vijf van de verkiezing voor de nationale bloem wist door te dringen. Maak kennis met de egelantier in een van de Nederlandse botanische tuinen...


Lees verder 20 augustus 2023   1 jaar oud

Archief