Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 74 van 368 - 3671 Resultaten

Zoekkaart zweefvliegen lead

Zweefvliegen komen overal voor, tot in iedere tuin. Niet zo gek, want de familie is met 340 inheemse soorten de meest soortenrijke vliegenfamilie in ons land. De volwassen vliegen spelen een rol in bloembezoek en bestuiving. De..


Lees verder 17 juli 2023   1 jaar oud
Kwelderknikmos - primair

Er komen talloze mossen in Nederland voor. De knikmossen vormen een erg onbekende groep binnen de mossen. Sommige knikmossen behoren echter tot de meest voorkomende mossensoorten van Nederland. Veel algemene soorten zijn gelukkig..


Lees verder 17 juli 2023   1 jaar oud
Echt bitterkruid

De stoep naast een wat verlopen bedrijfspand is de ideale locatie om naar stoepplanten te speuren. In mijn woonplaats viel m'n oog op een wat afwijkende, ja wat... - melkdistel? dubbelkelk? Met hulp van Obstidentify kwam de naam..


Lees verder 16 juli 2023   1 jaar oud
Isabel Kersten en Teun van der Sterren aan het werk in de LiveScience-zaal van Naturalis Biodiversity Center

Als scholier onderzocht Menno Schilthuizen, nu onderzoeker bij Naturalis Biodiversity Center en hoogleraar aan Universiteit Leiden, in 1982 de aaskevers van landgoed Lichtenbeek bij Arnhem. Veertig jaar later doen scholieren..


Lees verder 15 juli 2023   1 jaar oud

Nederland wint veel zand uit de Noordzee, voor allerlei doeleinden. Er moet echter steeds meer zand worden gewonnen, hiervoor moet in zandwinputten steeds dieper worden gegraven. Vroeger tot zo'n twee meter diep, tegenwoordig tot..


Lees verder 14 juli 2023   1 jaar oud
Dikrandtonderzwam

Een warme droge periode is bij uitstek geschikt om eens naar meerjarige houtzwammen uit te kijken. Na in een bos enkele uren vruchteloos naar paddenstoelen gezocht te hebben, kwam iemand op het idee de houten beschoeiingen van..


Lees verder 13 juli 2023   1 jaar oud
De Spaanse ruiter is een van de kenmerkende planten van blauwgrasland. En die is onder meer populair bij hommels.

Van het ooit vele in Nederland aanwezige blauwgrasland is nog maar een heel klein deel over. En ook dat staat onder druk. Staatsbosbeheer gaat aan de slag om het blauwgrasland in de Schraallanden langs De Meije, bij Woerden, een..


Lees verder 12 juli 2023   1 jaar oud
Kraaghagedis

Een nieuw model verklaart waarom miljoenen jaren geleden meer diersoorten uit Azië de sprong naar het Australische continent maakten dan andersom: het klimaat waarin de soorten evolueerden speelde een belangrijke rol. Dat..


Lees verder 10 juli 2023   1 jaar oud
Veemosgrauwkop - primair

Het is je misschien weleens opgevallen bij een bezoek aan een veenmosrijk gebied: bleke plekken in de overigens groene tapijten veenmos. Dit zijn plekken waar het veenmos afsterft. Goede kans dat dit veroorzaakt wordt door de..


Lees verder 10 juli 2023   1 jaar oud
Wolf

Op zondagmorgen 9 juli komt het bericht naar buiten dat een persoon in Drenthe gewond raakt door een wolf. De wolf wordt zo’n twee uur later doodgeschoten. Wat is er precies gebeurd?..


Lees verder 9 juli 2023   1 jaar oud

Archief