Natuurberichten
Dossier: Biodiversiteit
Pagina 75 van 373 - 3727 Resultaten

De Vlinderstichting organiseert tweemaal per jaar De Kennisdag Ecologisch Beheer. Dit najaar heeft deze dag een blauw tintje. Nederland is bij uitstek een waterland. Met 300.000 km aan sloten is er veel potentieel voor..

Op 14 september organiseren RAVON, INBO, Good Fish, Wageningen Marine Research en Van Hall Larenstein een webinar over glasaaldata en trends. Zoveel mogelijk Nederlandse en Belgische glasaaldata zijn hiervoor gebundeld en gebruikt..

Maandag troffen we een houtzwam aan die zo erg spiegelde, dat je bij wijze van spreken je haar erin kon kammen. Als je zoiets opvallends tegenkomt, heb je kans te maken te hebben met de Harslakzwam of de Gesteelde lakzwam. In ons..

Vanaf april is het vlindertijd en vooral in de zomer, van half juni tot half augustus, zijn er veel vlindersoorten actief. Toch valt er ook in september nog volop te genieten. Een paar dagvlinders, die al eerder in het jaar te..

Kunstmatige riffen in de Waddenzee, gemaakt van afgedankte perenbomen, zitten na ruim een jaar onder water boordevol met zeeleven. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Jon Dickson van het NIOZ. “Na vier maanden zagen we al..

Tijdens werkzaamheden in een tuin in Bakkum, Noord-Holland, bleken daar kleine goudkleurige zilvervisjes te leven. In het najaar van 2022 werd een soortgelijke waarneming gedaan in Horn, Limburg. In beide gevallen bevonden de..

De das is een van de grootste landroofdieren in Nederland. Samen met soorten als de wezel, bunzing, boommarter en otter behoren ze tot de familie van machterachtigen. Door hun excentrieke loopje en de kenmerkende zwart-witte..

Oei, bloeit-ie eigenlijk nog wel? Een speurtocht vanuit het autoraampje, traag in de file over een Zeeuwse provinciale weg, geeft uitsluitsel. De blauwpaarse trossen van vogelwikke steken onmiskenbaar boven het gras uit. Volgens..

Er komen veel meer nachtvlinders voor dan dagvlinders, maar toch kennen de meeste mensen wel de dagpauwoog en het klein koolwitje, maar niet de hyena, de schaduwstipspanner en het karmozijnrood weeskind. Daar kan nu verandering in..

Sinds 2020 is het aantal uitheemse grondels in Nederland flink toegenomen, met nog nèt geen nieuwe grondelsoort per jaar. In 2020 ontdekte RAVON al de Kaukasische dwerggrondel. In 2022 werd de shimofurigrondel voor het eerst in..