Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 8 van 367 - 3663 Resultaten

Bombina variegata 3, Geelbuikvuurpad, Saxifraga

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: de geelbuikvuurpad, een amfibie die op het randje van uitsterven balanceerde, maar voor wie de klimaatcrisis..


Lees verder 13 maart 2025   2 mnd oud

Groene schoolpleinen, klimaatbestendige buurttuinen of het stimuleren van bewustwording over biodiversiteit, klimaatadaptatie en een gezonde leefomgeving: de afgelopen jaren zijn veel plekken groener gemaakt met subsidie van de..


Lees verder 12 maart 2025   2 mnd oud

Het realiseren van een verdienmodel voor boeren die biodivers ondernemen, is een cruciale succesfactor voor biodiversiteitsherstel. Veel veehouders en akkerbouwers willen hun steentje bijdragen, maar onzekerheid over de kosten en..


Lees verder 12 maart 2025   2 mnd oud
Neststeen huismus petitie Mona Keijzer

Vogelbescherming Nederland heeft donderdag 6 maart minister Keijzer, van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, 51.965 handtekeningen overhandigd van burgers. Deze roepen de minister oproep om neststenen wél te verplichten bij..


Lees verder 11 maart 2025   2 mnd oud
Heeft de Waddenzee rechten nodig? En wat wil het Wad eigenlijk?

Het wordt natter en de zeespiegel gaat stijgen. Dat weten we van de KNMI-scenario’s van vorig jaar. Overstromingen en extreme natheid hebben niet alleen invloed op de mens. Ook de natuur krijgt het zwaarder te verduren als het..


Lees verder 8 maart 2025   2 mnd oud
Dit jaar kunnen deelnemers vijf dagen lang tellen tijdens de Nationale Bijentelling. Het bijengidsje helpt je de juiste bij te identificeren

De Nationale Bijentelling roept heel Nederland op om tussen 10 en 14 april een half uurtje wilde bijen te tellen. Door mee te tellen in de tuin, op het balkon of een groen plekje in de buurt, helpen deelnemers de wetenschap. Zo..


Lees verder 8 maart 2025   2 mnd oud
Een torenvalk eet van de resten van een dode brandgans

Op meerdere plekken in Nederland zijn in de afgelopen weken torenvalken vastgesteld die besmet zijn met hoogpathogene vogelgriep (H5N1). Met het broedseizoen voor de deur is het extra belangrijk om vondsten van dode wilde vogels..


Lees verder 7 maart 2025   2 mnd oud
Met hun graven en grazen zijn konijnen uitstekende natuurbeheerders in de duinen.

Het is nog niet zo heel lang geleden dat je, als je door de duinen liep, hier en daar een konijn zag wegschieten. Nu zie je ze daar vrijwel nooit meer. Terwijl konijnen in de duinen uitstekende natuurbeheerders zijn. Ze houden de..


Lees verder 28 februari 2025   2 mnd oud
kleine voorjaarsuil - primair

Nachtvlinders komen op licht af, dat weten de meeste mensen wel, maar je kunt ze ook aanlokken door te smeren of stropen – zeker in het vroege voorjaar als er nog weinig bloeiende planten zijn. Dat betekent in dit geval een zoete..


Lees verder 27 februari 2025   2 mnd oud

Ondanks de inspanningen om de natuur binnen Natura 2000-gebieden te beschermen, worden de instandhoudingsdoelstellingen er vaak nog niet gehaald. Een bredere blik die landgebruik en natuur beide een goede toekomst biedt is hard..


Lees verder 26 februari 2025   2 mnd oud

Archief