Natuurberichten

Dossier: Biodiversiteit

Pagina 8 van 373 - 3725 Resultaten

Waddenzeedijk met kruidenmengsel

De afgelopen vijf jaar zijn drie zaadmengsels met nieuwe grassen en kruiden getest op de Waddenzeedijken in Friesland en Groningen. Het toevoegen van kruiden en rietzwenkgras levert niet alleen een bijdrage aan de biodiversiteit,..


Lees verder 1 mei 2025   2 mnd oud
Vrijwilligers Groene Bondgenoten

In aanloop naar de Nationale Vogelweek en de Week van de Biodiversiteit lanceert Groene Bondgenoten een nieuwe webapp. SoortenKijker is vanaf vandaag beschikbaar voor iedereen die meer wil weten over welke algemene soorten –..


Lees verder 1 mei 2025   2 mnd oud

Nieuw wetenschappelijk onderzoek van Wageningen University & Research laat zien dat klimaatverandering een negatieve impact heeft op de functionaliteit van bermen als het gaat om bermbranden en biodiversiteit. Op 22 april..


Lees verder 30 april 2025   2 mnd oud
Behangersbij

Wegens groot succes gaat de waardplantenactie weer van start! Groene Lopers Overijssel en het programma Natuur voor Elkaar van de provincie Overijssel helpen Overijsselaars met het planten van inheemse, onbespoten waardplanten...


Lees verder 26 april 2025   2 mnd oud

Een grote natuurbrand in 2022 legde tientallen hectares natuur in de as op de Sallandse Heuvelrug. Een drie jaar durend onderzoek naar brandplekpaddenstoelen heeft een groot aantal soorten opgeleverd, en ook een nieuwe..


Lees verder 23 april 2025   2 mnd oud
Zwartsprietdikkopje - primair

Tussen 1992 en 2024 zijn vlinderpopulaties gemiddeld met 56 procent afgenomen. De vlinderstand daalde voor het tiende jaar op rij, en bereikte in 2024 het laagste niveau sinds de start van de tellingen. De laatste jaren worden..


Lees verder 23 april 2025   2 mnd oud
Aeres Hogeschool

Vogelbescherming Nederland is op zoek naar het meest inspirerende, natuurinclusieve bouwproject of ontwerp van de afgelopen twee jaar. De inschrijving hiervoor is nu geopend. De award wordt uitgereikt op 20 oktober 2025, tijdens..


Lees verder 22 april 2025   2 mnd oud
Anne van Leeuwen en Jaap Hülsmann, mede-eigenaren van het familielandgoed, bij recent aangeplante bomen. De kokers beschermen tegen wildvraat.

Aan de rand van de Veluwe ligt een familielandgoed met een flink bos, dat vroeger dienst deed als productiebos voor de houthandel. Tegenwoordig is het een duurzaam beheerd natuurbos met daarnaast weides, lanen en wat huizen binnen..


Lees verder 22 april 2025   2 mnd oud
Zwarte sachembij vrouwtje bij hondsdraf, een van de stuifmeelplanten.

Veel soorten wilde bijen zijn 'oligolectisch', ze halen hun stuifmeel van één specifieke plant. Van de zwarte sachembij werd gedacht dat ze bijna uitsluitend hondsdraf bezocht voor haar stuifmeelvoorraad. Nieuw onderzoek naar het..


Lees verder 21 april 2025   2 mnd oud
scheeefbloemwitje - primair

Witjes, ook wel koolwitjes genoemd, zijn vlinders die veel voorkomen. Je kunt ze overal tegenkomen: in de stad, in het bos, op de heide en in landbouwgebied. De afgelopen weken waren ze volop te zien. Voor veel mensen is een..


Lees verder 21 april 2025   2 mnd oud

Archief