Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 10 van 218 - 2171 Resultaten

Massavegetatie van Reuzenberenklauw in het voorjaar

Reuzenberenklauw en Reuzenbalsemien zijn twee beruchte invasieve exoten die grote schade aanrichten aan biodiversiteit en maatschappij. Bestrijding wordt vaak pas in de zomermaanden ingezet. Terwijl er juist in het voorjaar veel..


Lees verder 15 april 2025   3 mnd oud
Maryann op de boot. (eenmalig exclusief wmr)

Harde structuren in de Waddenzee hebben een grote aantrekkingskracht op vissen, of het nou natuurlijke oesterbanken zijn of kunstriffen. Dat blijkt uit onderzoek met een veelbelovende nieuwe methode: onderwatermicrofoons...


Lees verder 15 april 2025   3 mnd oud
Elster Buitenwaarden

In de Elster Buitenwaarden werkten provincie Utrecht, Utrechts Landschap en Rijkswaterstaat de afgelopen jaren samen aan natuurherstel. Ecoloog Markus Feijen van Utrechts Landschap neemt ons mee in dit uiterwaardengebied vol..


Lees verder 15 april 2025   3 mnd oud
Plasdras met zonnepanelen.

In het open, groene en waterrijke landschap van de Lopikerwaard wordt hard gewerkt aan het verbeteren van de ecologische kwaliteit van het gebied. Collectief Lopikerwaard, en de aangesloten boeren, spelen daarbij een sleutelrol...


Lees verder 14 april 2025   3 mnd oud
Noordse stormvogel. (eenmalig exclusief wmr)

Wageningen Marine Research monitort sinds 1980 hoeveel plastic er in de magen van aangespoelde stormvogels zit. Hun dieet geeft namelijk een goede indicatie van de plasticverzadiging van de Noordzee. Wat maakt deze zeevogel daar..


Lees verder 12 april 2025   3 mnd oud
Het water heeft er zo'n tien tot vijftien jaar over gedaan hier te komen.

Kabbelende beekjes die in hoger gelegen gebieden ontspringen en met hun koele, heldere water voor bijzondere natuur zorgen; het komt niet zoveel voor in Nederland. “Daarom moeten we extra zuinig zijn op wat we hebben”, vertelt..


Lees verder 11 april 2025   3 mnd oud
congres future for butterflies - primair

Begin april kwamen 160 onderzoekers en beschermers van vlinders in Europa in Wageningen bij elkaar om de nieuwste inzichten uit te wisselen over de ontwikkelingen in de vlinderstand en de kennis over bedreigingen en maatregelen..


Lees verder 11 april 2025   3 mnd oud
Vloedschedemos

Elke twee weken portretteert Sander Turnhout een planten- of diersoort voor wie ‘het lot van de dodo’ dreigt. Nu: vloedschedemos, een zeldzame mossoort die het in de strijd over aandacht voor natuurbescherming nog even moet..


Lees verder 10 april 2025   3 mnd oud
Larf vliegend hert in door witrot aangetast hout.

In natuurgebieden komt het vliegend hert meestal voor in de buurt van eiken, maar daarbuiten zijn eiken soms ver te zoeken op plekken waar het vliegend hert voorkomt. Kweekproeven wijzen uit dat ook andere houtsoorten worden..


Lees verder 9 april 2025   3 mnd oud
Grote modderkruiper - primair

De grote modderkruiper dreigde in Vlaanderen te verdwijnen. Door een uniek internationaal kweekprogramma, waarbij gezonde Nederlandse modderkruipers werden ingezet om de Vlaamse populaties genetisch te versterken, gloort er nu..


Lees verder 9 april 2025   3 mnd oud

Archief