Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 10 van 211 - 2106 Resultaten

Een natuurinclusieve berm in Overijssel

Op donderdag 30 januari zat de amfitheaterzaal in werkcafé Kleurrijk in Nijverdal vol met zo’n 25 gemeenteambtenaren. Het onderwerp: bermen als landschaps- en biodiversiteitsversterker. Sommige deelnemers zitten op de maaimachine,..


Lees verder 18 februari 2025   2 mnd oud
Kruidenrijk grasland met vlinders - primair

Veel van de graslandvlinders in ons land zijn gebonden aan kruidenrijk, soortenrijk grasland met veel bloeiende planten. Dat soort graslanden vinden we nog in natuurgebieden en in sommige bermen. In de intensief agrarisch..


Lees verder 17 februari 2025   2 mnd oud
Scholeksters en koe in een weiland

Boeren spelen een cruciale rol in het behoud en de verbetering van het Nederlandse cultuurlandschap. Met natuurinclusieve landbouw, onder andere via het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb), dragen zij bij aan een..


Lees verder 17 februari 2025   2 mnd oud
Visserij met een broedzegen in de nevengeul van Hurwenen

Gevarieerde en verbonden uiterwaarden zijn cruciaal voor vispopulaties en biodiversiteit. Onderzoekers analyseerden het habitatgebruik van jonge vissen in de Beneden-Rijn door 1,4 miljoen larven en jonge vissen te vangen in..


Lees verder 17 februari 2025   2 mnd oud
De eerste glasaal van 2025

Valentijnsdag is niet alleen voor de mens een dag om de liefde te vieren. Ook de paling (aal) leeft dan op een roze wolk, want rond die datum paaien ze in de Sargassozee. Gisteravond werd de eerste glasaal van 2025 geteld bij..


Lees verder 14 februari 2025   3 mnd oud
Jonge waarnemers met schepnet

Om jongeren dichter bij de natuur te brengen en hen te enthousiasmeren voor het waarnemen van amfibieën, reptielen en vissen, start RAVON een nieuw vrijwilligersprogramma: RAVON Ready. Met schepnetten in de hand en laarzen in de..


Lees verder 14 februari 2025   3 mnd oud
In opdracht van Stichting Deltaplan Biodiversiteitsherstel , met steun van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

In het landelijk gebied is de herkenbaarheid van het Nederlandse landschap afgenomen door het verlies van erfgoedwaarden. Het Aanvalsplan Landschap herstelt de groenblauwe dooradering, een netwerk van natuurlijke elementen. Dit..


Lees verder 12 februari 2025   3 mnd oud
Kalkgraslandverbetering in het Geuldal

In Gulpen-Wittem bevindt zich overal in de ondergrond kalksteen. De plaatsen waar dit kalksteen aan de oppervlakte komt, vormen het leefgebied van bijzondere planten en insecten. Tenminste, als ze niet te voedselrijk worden en..


Lees verder 12 februari 2025   3 mnd oud
De Flora en Fauna Verkenner

Vanaf 11 februari zijn de gegevens uit de Nationale Databank Flora en Fauna openbaar. Kennis over flora en fauna helpt bij betere bescherming, maar het delen van kwetsbare vindplaatsen is soms lastig. Daarom gebeurt de..


Lees verder 11 februari 2025   3 mnd oud
De tuin die Sander Sellis ontworpen heeft

Hovenier Sander Sellis is een van de eerste drie hoveniers uit Overijssel die het Natuur voor Elkaar-label heeft gekregen met zijn bedrijf Tuinrobuust. Hij is een expert op het gebied van natuurlijk tuinonderhoud. Hij renoveert..


Lees verder 9 februari 2025   3 mnd oud

Archief