Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 119 van 211 - 2110 Resultaten

Gezoneerde stekelzwam

Bermen kunnen grote waarde hebben voor paddenstoelen. Ze vinden er gunstige groeiomstandigheden die in de bossen verdwenen zijn. In de provincie Overijssel zijn de belangrijkste paddenstoelenbermen voor het eerst in kaart..


Lees verder 20 oktober 2021   3 jaar oud
Kleibosrussula

In Zeist is al jaren een uniek paddenstoelenreservaat te vinden aan de Blikkenburgerlaan. Je vindt hier tweehonderd soorten paddenstoelen, zoals de narcisridderzwam, amandelvezelkop en langsteelfranjehoed. In sommige gevallen gaat..


Lees verder 19 oktober 2021   3 jaar oud

De komende jaren moet er 37.000 hectare nieuw bos bij komen, volgens de Bossenstrategie. Kunnen nieuwe ooibossen langs de grote rivieren hier een bijdrage aan leveren? Wegens de waterveiligheid mag dat niet overal. Onderzoekers..


Lees verder 19 oktober 2021   3 jaar oud
Hertshoornweegbree

Vanuit het kustgebied trekt dit elegante, onopvallende plantje gestaag dieper het land in. Op veel plekken is het een nieuwkomer die niemand in de weg staat. Grappig dat hertshoornweegbree al een plekje vond in het kruidenboek van..


Lees verder 17 oktober 2021   3 jaar oud

Terwijl de akkers in het omliggende agrarische landschap jaarlijks bewerkt worden, kunnen slaperdijken een oase van rust vormen voor bodemleven, insecten en vogels. In Groningen wordt daarom onderzocht wat natuurvriendelijk beheer..


Lees verder 13 oktober 2021   3 jaar oud
Loofboom

Dit najaar starten de Bosgroepen samen met Hogeschool Van Hall-Larenstein een onderzoek naar de ecologische effecten, klimaatbestendigheid en financiële haalbaarheid van boomsgewijs uitkapbeheer in Nederland. Met de resultaten..


Lees verder 12 oktober 2021   3 jaar oud
Feromoon aanbrengen hoog in de boom voor mate disruption experiment

Door tijdens de vliegperiode van eikenprocessievlinders sexlokstoffen, feromonen, in eikenbomen aan te brengen, wordt de paring verstoord. Uit een eerste veldproef met speciale toestemming bleek dat op plaatsen met verstoring het..


Lees verder 10 oktober 2021   3 jaar oud
Schildpadden eten vaak plastic zakken, omdat ze die voor kwallen aanzien.

Je weet vast wel dat plasticvervuiling een bedreiging vormt voor de oceaan en het mariene leven. Maar weet je ook dat het uiteindelijk ook voor jouzelf een grote bedreiging is? Lees er hier meer over en kijk wat jij kunt doen om..


Lees verder 8 oktober 2021   3 jaar oud

Ons natuurlijk kapitaal staat onder druk. De bodem raakt uitgeput, grondstoffen raken op en de biodiversiteit neemt af. Die uitdagingen kun je niet alleen oplossen. In Groene Cirkels gaan bedrijven, kennisinstellingen, overheden..


Lees verder 8 oktober 2021   3 jaar oud
groot koolwitje en akkerhommel - primair

De Buitengewone Leerstoel Ecologie en Bescherming van Insecten bij Wageningen Universiteit, een initiatief van De Vlinderstichting, bestaat tien jaar. In die periode is, mede door het werk van leerstoelhouder Michiel Wallis de..


Lees verder 7 oktober 2021   3 jaar oud

Archief