Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 120 van 218 - 2173 Resultaten

Jan-van-gent

De Bruine Bank in de Noordzee is definitief aangewezen als Natura 2000-gebied voor zeevogels. Daarmee is dit belangrijke rust- en voedselgebied voor alken, zeekoeten en nog vele andere vogelsoorten veiliggesteld voor de toekomst...


Lees verder 9 december 2021   3 jaar oud
Zonnebaars

Dit jaar werd een ZonnebaarsBlitz georganiseerd om een indruk te krijgen van het effect van droogte op de aanwezigheid van zonnebaars in geïsoleerde wateren. De resultaten geven aan dat droogte lokaal heeft bijgedragen aan het..


Lees verder 8 december 2021   3 jaar oud
Gebied waar watercrassula enorm domineert.

We zien het steeds vaker: wetlands die meer op een veld met vetplantjes lijken dan op een poel of ven. De boosdoener is de invasieve exoot watercrassula. Een opmerkelijk sterk, opportunistisch plantje, dat enorm woekert en zowel..


Lees verder 7 december 2021   3 jaar oud
bultrug met kalf

Oliegigant Shell begint een seismisch onderzoek voor de kust van Zuid-Afrika. Maandenlang zullen luchtdrukkanonnen elke tien seconden geluidsgolven onder water afvuren. IFAW en andere natuurbeschermers hebben hier bezwaar tegen..


Lees verder 4 december 2021   3 jaar oud
De grote wolbij, Anthidium manicatum

De Nationale Bijentelling is uitgeroepen tot winnaar van de NWO Communication Initiative Award 2021. De jury roemt het initiatief om de innovatieve wijze waarop het een breder publiek bereikt, en noemt het project ‘een..


Lees verder 4 december 2021   3 jaar oud
Delta

De natuur in onze Nederlandse delta is van ongekende schoonheid en rijkdom. Daar waar het land geleidelijk overgaat in water en het zoete rivierwater zich mengt met zout zeewater. Slikken, schorren en gorzen worden doorsneden door..


Lees verder 3 december 2021   3 jaar oud
Zeehonden (eenmalig gebruik WUR)

Wetenschappers van het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee), WUR (Wageningen University & Research) en EPFL (Swiss Federal Institute of Technology Lausanne) hebben een nieuw deep-learning model ontwikkeld..


Lees verder 2 december 2021   3 jaar oud

De bosoppervlakte in Nederland is in de afgelopen vier jaar met 1925 hectare (0,5 procent) verder afgenomen. Dat blijkt uit een recente analyse van Wageningen Environmental Research (WENR). De onderzoekers zien minder netto..


Lees verder 2 december 2021   3 jaar oud
Lelystad

In het Natuurpact hebben Rijk en provincies afgesproken om tot 2027 80.000 extra hectare natuur op land aan te leggen binnen het Natuurnetwerk Nederland. Deze extra nieuwe natuur zorgt voor versterking en behoud van (kwetsbare)..


Lees verder 1 december 2021   3 jaar oud
Rietmoeras IJsseldelta

Er zijn de laatste decennia veel nieuwe moerasgebieden aangelegd op voormalige landbouwgrond. Vaak ontwikkelt de natuur zich daar in eerste instantie spectaculair, maar in veel gevallen neemt de biodiversiteit na een poosje weer..


Lees verder 30 november 2021   3 jaar oud

Archief