Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 17 van 211 - 2106 Resultaten

Vitaal bos

Het Nederlandse bos staat onder druk door klimaatverandering, stikstofdepositie, verzuring, verdroging en versnippering. Deze factoren leiden tot een afnemende vitaliteit van bossen. Vanwege natuur- en klimaatdoelen is het..


Lees verder 26 november 2024   5 mnd oud
Loofbos, Nederland, herfst

Bomen vangen beter dan andere begroeiing stikstof uit de lucht. De stikstofdepositie op bossen is met 50 kilo per hectare 75% meer dan gemiddeld over Nederland. Berekeningen met modellen geven zo’n 5 kilo per jaar minder depositie..


Lees verder 23 november 2024   5 mnd oud
Niels zet een Europese steur uit

De Europese steur, ooit de grootste vis van Nederland, verdween rond 1950 door overbevissing, kanalisatie en watervervuiling. Nu wordt in het Rijnstroomgebied gewerkt aan herintroductie met honderden uitgezette jonge steuren. Dit..


Lees verder 23 november 2024   5 mnd oud
Steenmeel, natuurherstelwerkzaamheden op de heide

Boven de Limburgse heide van Maasduinen vlogen de helikopters enkele weken geleden af en aan. Om steenmeel te strooien. Bij heide lijkt dat te werken tegen door stikstof veroorzaakte bodemverzuring. Waarom passen we die methode..


Lees verder 20 november 2024   5 mnd oud
Het “oude“ SUIT-Team in actie tijdens de afgelopen Arctische expeditie PS144: van links naar rechts Uwe Grundmann, Hauke Flores, Martina Vortkamp, Michiel van Dorssen, en Kapitein Stefan Schwarze. (eenmalig wmr)

Onderzoekers zijn in september teruggekeerd van een expeditie naar de centrale Arctische Oceaan aan boord van RV Polarstern. Tijdens deze reis verzamelden ze belangrijke monsters om het onderzoek naar Arctische kabeljauw voort te..


Lees verder 19 november 2024   5 mnd oud

Uit recent internationaal onderzoek blijkt dat dominantie van veel invasieve boomsoorten in het bos door de ecosysteemaanpak doorbroken kan worden. Eenmaal opgenomen in het bos blijken deze bomen bij te dragen aan..


Lees verder 19 november 2024   5 mnd oud
Caribische rifhaai

Een recent onderzoek uitgevoerd in het Man of War Shoal Marine Park in Sint Maarten heeft waardevolle inzichten opgeleverd in de biodiversiteit van rifvissen en de aanwezigheid van bedreigde haaiensoorten. Door het gebruik van..


Lees verder 16 november 2024   6 mnd oud
dood hout

Een OAD-netwerk bestaat uit Oude, Aftakelende en Dode bomen en is bedoeld om de biodiversiteit in bosgebieden te versterken door voldoende dood hout in verschillende verteringsstadia aan te bieden. Dit dode hout is essentieel voor..


Lees verder 15 november 2024   6 mnd oud
Akkerhommel op knikkende distel

Zeven jaar monitoring in het Zuid-Limburgse Geuldal toont dramatisch lage aantallen hommels in 2024. Voor solitair levende wilde bijen was dit jaar juist vrij gemiddeld. Het slechte weer in de lente, vlak nadat de..


Lees verder 14 november 2024   6 mnd oud
Het Lauwersmeergebied in januari 2024

Ten behoeve van de actualisatie van het natuurbeheerplan voor het Natura 2000-gebied Lauwersmeer, voerde Prolander in opdracht van de provincie Groningen een landschapsecologische systeemanalyse uit. Bij dit onderzoek stond de..


Lees verder 13 november 2024   6 mnd oud

Archief