Natuurberichten
Dossier: Natuurbeheer
Pagina 23 van 218 - 2172 Resultaten

Leden van het Noordzeeteam van ARK Rewilding Nederland gingen afgelopen zomer op expeditie naar de Borkumse Stenen. Ze ontdekten een enorme natuurlijke rijkdom, maar de zoektocht naar de vorig jaar afgezonken oesterkorven liep..
De typische hellingbossen van Zuid-Limburg zijn afgelopen decennia hun even karakteristieke ondergroei van bijzondere planten kwijtgeraakt. Aangepast bosbeheer kan die deels weer terugbrengen blijkt uit een nieuw OBN-rapport. ..

Een nieuwe studie heeft een opmerkelijke veerkracht ontdekt bij jonge koralen die zijn gekweekt via ondersteunde seksuele voortplanting. Dit is groot nieuws, vooral in een jaar waarin het Caribisch gebied te maken kreeg met een..

Om regenwater beter op te vangen en de biodiversiteit in de stad te versterken, zaait Tilburg sinds dit jaar inheemse bloemenmengsels in. Toch is het inzaaien van deze bijzondere mix geen wondermiddel...

De Reuselse Moeren is een restant van een oorspronkelijk veel groter (hoog)veengebied. Veenwinning en ontwatering hebben geleid tot ernstige verdroging en sterke achteruitgang van kenmerkende soorten. Stichting Bargerveen heeft..

Biodiversiteit en landbouw gaan niet altijd vanzelfsprekend samen, zo ook in de bollenteelt. Daar wil Living Lab B7 verandering in brengen. In een samenwerking tussen kennisinstellingen en lokale partijen werken zij aan het..

Het Nederlandse bos staat onder druk door klimaatverandering, stikstofdepositie, verzuring, verdroging en versnippering. Deze factoren leiden tot een afnemende vitaliteit van bossen. Vanwege natuur- en klimaatdoelen is het..

Bomen vangen beter dan andere begroeiing stikstof uit de lucht. De stikstofdepositie op bossen is met 50 kilo per hectare 75% meer dan gemiddeld over Nederland. Berekeningen met modellen geven zo’n 5 kilo per jaar minder depositie..

De Europese steur, ooit de grootste vis van Nederland, verdween rond 1950 door overbevissing, kanalisatie en watervervuiling. Nu wordt in het Rijnstroomgebied gewerkt aan herintroductie met honderden uitgezette jonge steuren. Dit..

Boven de Limburgse heide van Maasduinen vlogen de helikopters enkele weken geleden af en aan. Om steenmeel te strooien. Bij heide lijkt dat te werken tegen door stikstof veroorzaakte bodemverzuring. Waarom passen we die methode..