Natuurberichten

Dossier: Natuurbeheer

Pagina 5 van 218 - 2171 Resultaten

Stadsoase Diezerhof groepsfoto

In Zwolle bundelden bewoners van de wijk Diezerhof hun krachten om het verschil te maken. Wat begon met irritatie over dor gras op zanderige bouwgrond, groeide uit tot een ambitieus buurtinitiatief met biodiversiteit,..


Lees verder 3 juni 2025   1 maand oud
Uitkapbos op Landgoed Schovenhorst

In Nederland passen we bij het beheren van bossen verschillende methoden toe. Maar wanneer kiest een bosbeheerder waarvoor en wat is het verschil tussen dunning en uitkap? Het antwoord op die vraag is ingewikkeld. Het zijn twee..


Lees verder 3 juni 2025   1 maand oud
Rondtrekkende grote grazers verspreiden veel plantenzaden via hun vacht en mest. Konikpaarden in Leeuwense waard.

Nieuw onderzoek in meer dan dertig Deense (rewilding)gebieden laat zien hoe cruciaal de rol van grote grazers in de natuur is. De conclusies sluiten aan bij onderzoek en ervaringen van ARK in Nederlandse rewildinggebieden...


Lees verder 1 juni 2025   1 maand oud
Wim Eikelboom

De provincie Overijssel wil meer aandacht voor bomen creëren. Het provinciale uitvoeringsprogramma Natuur voor Elkaar zoekt daarom ‘De meest geliefde boom van Overijssel’. Journalist en bomenkenner Wim Eikelboom uit Zwolle treedt..


Lees verder 31 mei 2025   1 maand oud
Kees en Annet Lekkerkerker (midden) samen met gedeputeerde Mirjam Sterk en hoogheemraad Els Otterman op hun bedrijf.

Provincie Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR) en negen grondeigenaren in het Kromme Rijngebied hebben vrijwillig grond met elkaar geruild. Zo ontstaat bijna 29 hectare natuur in en rond beschermde..


Lees verder 29 mei 2025   1 maand oud

In 2024 ontvingen zes inspirerende projecten een bijdrage uit het Samen voor Biodiversiteit Innovatiefonds. Elk initiatief laat zien hoe groot de impact kan zijn als mensen, organisaties en overheden samenwerken aan natuurherstel...


Lees verder 29 mei 2025   1 maand oud
Stuifzandlandschap

Nederlandse stuifzanden zijn dynamische landschappen die zijn ontstaan in de laatste ijstijd en eeuwenlang in stand werden gehouden door wind en menselijk gebruik. Tegenwoordig zijn deze open zandverstuivingen een toevluchtsoord..


Lees verder 29 mei 2025   1 maand oud
Amerikaanse schijfhoren

Een uitheemse zoetwaterslak uit Noord-Amerika, de Amerikaanse schijfhoren, verspreidt zich via aquariumplanten. Inmiddels komt de soort lokaal voor in verschillende Nederlandse oppervlaktewateren. Wat betekent dit voor onze natuur..


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Patrijs

Ondanks vele jaren van bescherming zitten er in de omgeving van het Limburgse Ospel nog maar 24 paar patrijzen. Die blijken een sterke voorkeur te hebben voor broeden in akkerranden, wegbermen en slootkanten. “Die zouden we..


Lees verder 28 mei 2025   1 maand oud
Willemijn van Hees met een akkerhommel

Zestien waterlinieforten in de provincie Utrecht worden bij-vriendelijk ingericht met steun van de provincie. Willemijn van Hees, ecoloog bij Landschap Erfgoed, neemt ons mee in dit bijzondere project. ..


Lees verder 26 mei 2025   1 maand oud

Archief