Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 100 van 196 - 1952 Resultaten

De afgelopen weken zijn er veel atalanta’s gezien. Deze trekvlinder is massaal binnengekomen vanuit de ons omringende landen. De meesten zullen hier de komende tijd, samen met onze autochtone vlinders, ook weer verdwijnen, op weg..

Vorig jaar waren de eerste waarnemingen van het scheefbloemwitje in Nederland. Ook dit jaar zijn ze gezien en de afgelopen week is op minimaal twee plaatsen voortplanting geconstateerd. Er zijn eitjes afgezet en de rupsen zijn nu..

De afgelopen warme dagen zijn er heel veel dagpauwogen gemeld. Waarnemingen van tientallen bij elkaar zijn geen uitzondering. Uit Weert in Limburg kwam een melding van 47 dagpauwogen op Hortensia in een tuin en ook op andere nu..

Vorige week werd er al melding gedaan van het landkaartje dat in september nog volop te zien was omdat er een ‘extra’ derde generatie vloog. Ook andere soorten vliegen in september nog volop en de sint-jansvlinder lijkt, net als..

Begin juli werd in Wallonië een Witpuntoeverlibel waargenomen. De van oorsprong zuidelijke soort werd nooit eerder in België gesignaleerd. Er werd al gespeculeerd dat de soort verder naar het Noorden zou oprukken, maar dat al dit..

Het is al weer september en het vlinderseizoen lijkt afgelopen. Toch zijn er ook in nazomer en herfst nog veel vlinders te zien. Maar je moet dan wel op de juiste plek zoeken. Als je ergens herfstasters weet te staan loont het de..

De voorjaarsgeneratie van het landkaartje die eind april en mei vloog was erg matig. De aantallen waren veel lager dan het gemiddelde van de afgelopen 25 jaar. De tweede generatie in juli en begin augustus was daarentegen groter..

De afgelopen tijd krijgt De Vlinderstichting opvallend veel meldingen binnen van de rups van de windepijlstaart. Deze grote nachtvlinder is in Nederland vrij zeldzaam. In 2015 echter, werden er veel meer windepijlstaarten gezien..

Wie kent ze niet, die grote libellen die als helikopters door de lucht suizen. Vooral in de tweede helft van de zomer kom je ze veel tegen. Er zijn diverse soorten in ons land, maar ze zijn niet altijd eenvoudig te herkennen. Ze..

De eerste dagvlinders verschijnen al in februari en in mei en juli is het toptijd, maar er zijn ook vlinders die pas in augustus tevoorschijn komen. De sleedoornpage is daar een van. Het is een zeldzame soort, die in ons land heel..