Natuurberichten

Pagina 1071 van 1682 - 16819 Resultaten

Giftige knolparasolzwam

Tijdens werkzaamheden in een tomatenkas in Bergen (NH) werd een aantal ongenode gasten ontdekt. Er was een aantal middelgrote paddenstoelen op een vergeten humusrijk hoekje van de kas tevoorschijn gekomen. “Gisteren was er nog..


Lees verder 10 juni 2015   9 jaar oud

In Zeeland is op 5 juni een nieuwe nachtvlindersoort voor Nederland ontdekt met een prachtige paarse kleur. In zijn val had Piet Jopse een prachtig vlindertje, dat hij niet kende uit het nachtvlinderboek. Het bleek te gaan om het..


Lees verder 10 juni 2015   9 jaar oud
Pleuronectes platessa. Schol

De totale hoeveelheid vis in de Waddenzee laat een dalende trend zien sinds de jaren ’80. Er zijn echter grote verschillen tussen soorten. Sommige soorten dalen snel of komen al nauwelijks meer voor. Andere soorten zijn stabiel of..


Lees verder 9 juni 2015   9 jaar oud
Athene noctua. Steenuil

Vorige week was het volop in het nieuws: in Brabant zijn nesten van steenuilen leeggeroofd. De eieren en de jonge kuikens vormen interessant handelswaar. Volgens de wet is het toegestaan om vogels te houden, mits deze in..


Lees verder 9 juni 2015   9 jaar oud
braakballen pluizen

In Nederland leven circa 17 soorten ’muizen’ en al deze soorten zijn regelmatig te vinden in uilenballen: geëindigd als lekker hapje van een uil. Al sinds jaar en dag worden door vele tientallen natuurliefhebbers uilenballen..


Lees verder 8 juni 2015   9 jaar oud

Precies 100 jaar geleden werd de grote vuurvlinder ontdekt in Friesland. Dat was voor vlinderkenners en natuurbeschermers een sensatie, want het bleek een aparte ondersoort die nergens anders ter wereld te vinden is. Hij komt er..


Lees verder 8 juni 2015   9 jaar oud
Dansmug. Mannetje van Metriocnemus carmencitabertarum, ongeveer 4 millimeter klein, vergelijk met de kleine kiezels in de baksteen.

In 2011 werd de dansmug Metriocnemus carmencitabertarum gevonden in een emmer in een tuin in het Groningse Appingedam. Het was de eerste vondst voor Nederland. De soort rukt op naar het noorden en geeft langzaam haar geheimen..


Lees verder 8 juni 2015   9 jaar oud
Grutto, vrouwtje

Het dreigt een bijzonder slecht jaar te worden voor Nederlandse grutto’s. Onder de broedende vogels in Zuid-West Friesland worden veel eieren en kuikens gepakt door bijvoorbeeld roofvogels en kleine marterachtigen. ‘Het lijkt er..


Lees verder 7 juni 2015   9 jaar oud
Het grind op de Klaverbank vormt een natuurlijk ecosysteem waarop Dodemansduim, ons enige koraal, massaal op groeit

Waarom verdient de Klaverbank het predicaat “De laatste wildernis van Nederland”? In bijna alle Nederlandse natuurgebieden is de invloed van de mens bepalend voor de aanwezige soorten planten en dieren. Oerbossen hebben we niet..


Lees verder 7 juni 2015   9 jaar oud

Birdlife, de koepelorganisatie waarvan onder andere Vogelbescherming deel uit maakt, heeft deze week de nieuwe Rode Lijst voor vogels in Europa gepubliceerd. Voor ongeveer 533 vogelsoorten is Europa hun thuis. Hier broeden of..


Lees verder 5 juni 2015   9 jaar oud

Archief