Natuurberichten

Pagina 1080 van 1682 - 16819 Resultaten

Kleine keverorchis (Neottia cordata)

Afgelopen weekend vonden twee leden van de Werkgroep Europese Orchideeën (WEO) op Vlieland de eerste bloeiende exemplaren van de Kleine keverorchis. Na een literatuurstudie blijkt dat nergens in Europa de soort zo vroeg bloeit als..


Lees verder 26 april 2015   10 jaar oud
Wit bosvogeltje

In West-Brabant ligt een bijzonder bosreservaat: landgoed Mattemburgh. Het bos op het landgoed is in 1880 aangeplant. Al vele tientallen jaren vindt er geen beheer meer plaats in het bos, waardoor er veel omgevallen bomen te..


Lees verder 26 april 2015   10 jaar oud
Strandgapers van de West-Europese kust behoren tot dezelfde soort waarin op de Amerikaanse noordoostkust een besmettelijke vorm van kanker is aangetoond.

In een recente uitgave van het wetenschappelijk tijdschrift Cell hebben Amerikaanse en Canadese onderzoekers aangetoond dat bepaalde leukemie-achtige kankercellen bij weekdieren overdraagbaar zijn van een individu naar anderen...


Lees verder 26 april 2015   10 jaar oud
In mei is het Gerendal op het mooist.

Ieder jaar bloeien er honderden prachtige orchideeën in het Gerendal. De meeste orchideeën die voorkomen in Zuid-Limburg zijn zeldzaam en kwetsbaar. De natuurgebieden waarin zij voorkomen zijn om deze redenen niet vrij..


Lees verder 25 april 2015   10 jaar oud

Het trekgedrag van volwassen Grauwe klauwieren is al behoorlijk goed onderzocht, maar van jonge klauwieren weten we nog heel weinig. Afgelopen jaar is een select gezelschap van 20 jonge klauwieren in goede conditie voorzien van..


Lees verder 24 april 2015   10 jaar oud
lichtende zee

Het wordt vaak gezegd: tijdens zwoele zomeravonden heb je kans op een ‘lichtende zee’. Maar het is minder bekend dat je dit bijzondere fenomeen ook in de koude maanden kunt zien. Onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands..


Lees verder 24 april 2015   10 jaar oud
Kleinst waterhoen, wikipedia, GNU Free Documentation License

Sovon roept dit voorjaar vogelaars op om in twee periodes mee te doen aan de Nacht van de Rallen en in telgebieden op zoek te gaan naar deze en andere nachtvogels. De eerste periode begint dit weekend...


Lees verder 24 april 2015   10 jaar oud
Ook in 2015 keerde William terug naar Groningen.

In de uitgestrekte Oost-Groningse akkers komen naast Grauwe Kiekendieven ook Blauwe en Bruine Kiekendieven voor. Om te vergelijken hoe deze drie soorten kiekendieven het landschap precies gebruiken, werd het GPS-loggeronderzoek in..


Lees verder 23 april 2015   10 jaar oud

Vlinderstruik (Buddleja) is een bekende vlinderlokker. Als deze bloeit met zijn grote paarse of witte bloempluimen dan komen er veel vlinders op af om nectar te drinken. Maar sommigen zien vlinderstruik als een bedreiging voor..


Lees verder 23 april 2015   10 jaar oud

Er komt in Nederland een kleine groep van satijnzwammen voor waarvan de vertegenwoordigers uitsluitend in het voorjaar worden gevonden. Met behulp van moleculaire DNA-methodes heeft men het gen van de vertegenwoordigers van deze..


Lees verder 22 april 2015   10 jaar oud

Archief