Natuurberichten

Pagina 1161 van 1680 - 16791 Resultaten

wildspiegel

Jaarlijks worden tienduizenden euro’s geïnvesteerd in de plaatsing van wildspiegels, maar nog geen enkel onderzoek heeft aantoonbaar bewijs geleverd van de effectiviteit ervan. Wildspiegels zijn kleine spiegeltjes op ooghoogte van..


Lees verder 24 april 2014   11 jaar oud
Blauwborst op zangpost in koolzaad

Tussen half april en half mei bloeit het koolzaad in de Groninger kleigebieden. In het mooiste geel dat de landbouw heeft voortgebracht, verschijnen de laatste jaren meer en meer blauwe vlekken: koolzaad blijkt een belangrijk..


Lees verder 24 april 2014   11 jaar oud

Voor de tweede keer in een maand tijd werd er een dode hondshaai op het strand van Texel gevonden. Deze keer vond Ecomare-medewerker Pierre Bonnet er een bij strandpaal 8, op het zuidelijke deel van Texel. De hondshaai die vorige..


Lees verder 23 april 2014   11 jaar oud

In het voorjaar staan bomen te popelen om uit te lopen. De levenssappen kruipen vanuit de wortels omhoog naar de twijgjes waaraan de blaadjes moeten verschijnen. Maar wat als de stam is afgezaagd en de wortels leven nog? Ook dan..


Lees verder 23 april 2014   11 jaar oud
Wilde kat
VOOR EENMALIG GEBRUIK

ARK Natuurontwikkeling maakte voor het eerst bewegende beelden van een wilde kat in Nederland. Gedurende een periode van twee maanden toonde deze wilde kat zich regelmatig voor een cameraval in Zuid-Limburg. Hiermee wordt..


Lees verder 22 april 2014   11 jaar oud

Van de ruim dertig in Nederland voorkomende soorten varens groeien er een aantal voornamelijk op muren. Eén van deze muurvarens is de zeldzame en beschermde Schubvaren. De Schubvaren is van nature een rotsplant en werd in ons..


Lees verder 22 april 2014   11 jaar oud
alpenwatersalamanders

Onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen hebben ontdekt dat de Alpenwatersalamander bijzonder flexibel is als het op jagen aankomt. De “landvorm” van deze soort kan zowel op het land als in het water larven opzuigen. Dat is..


Lees verder 22 april 2014   11 jaar oud

Nederlandse boerenzwaluwen overwinteren sterk verspreid, zo blijkt uit onderzoek met geolocators (2011-2013). Onze ‘boertjes’ overwinterden van Centraal-Afrika tot helemaal in Botswana. Volgens trekvogelonderzoeker Raymond..


Lees verder 22 april 2014   11 jaar oud
Bever brochure

Natuureiland Tiengemeten is een beverburcht rijker. Aan de rand van de grote kreek vlakbij de boerderijruïne, heeft een bever een burcht gebouwd. Het bouwwerk is vanaf het wandelpad rondom Weelde goed te zien...


Lees verder 21 april 2014   11 jaar oud

Het landkaartje is een relatieve nieuwkomer in Nederland. Eind jaren '40 van de vorige eeuw kwam hij binnen en nu zit hij in het hele land. De afgelopen twintig jaar echter zijn de aantallen ongeveer gehalveerd...


Lees verder 21 april 2014   11 jaar oud

Archief