Natuurberichten
Pagina 1191 van 1680 - 16791 Resultaten
Het jaar 2013 was “half goed” voor de dagvlinders in Vlaanderen, dat was één van de conclusies van de Vlinderstudiedag van de Vlinderwerkgroep van Natuurpunt op 30/11. In de lente bleef het onheilspellend rustig, maar in de zomer..

Vanaf december 2012 tot de zomer van 2015 wordt de vogelstand in Nederland opnieuw in kaart gebracht. Tellers voor de nieuwe vogelatlas van Sovon signaleren nu al interessante veranderingen. Zo werden er in het eerste telseizoen..

Nederlandse Grauwe klauwieren bevinden zich in de winter sterk verspreid over zuidelijk Afrika. Dat blijkt uit nieuwe gegevens die met behulp van geolocators zijn verzameld. Ook de trekroutes op heen en terugreis kunnen ver uit..
Terugkijkend op 2013 zijn er een aantal opmerkelijke waarnemingen gedaan. Hier, tegen de jaarwisseling, nog even kort aandacht voor onder andere de Kempense heidelibel en het goede jaar voor libellen, met name de zwerflustige...

Van een internationale lijst van bedreigde paddenstoelen komen tien soorten in Nederland voor. Deze zeldzame soorten kunnen beschouwd worden als de ambassadeurs van de terreinen waarin zij gevonden worden...

Ieder jaar verschijnt in het decembernummer van het tijdschrift RAVON een waarnemingenoverzicht. In dit overzicht tonen wij de verspreiding van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland, met voor iedere soort een eigen..

Wanneer je nu een wandeling maakt langs het strand kun je het zien; sommige duinen zien er behoorlijk anders uit. De Sinterklaasstorm was niet zo heftig als die van 28 oktober, maar er is toch wel wat duin in zee verdwenen. Dat..

Begin december werden fraaie beelden geschoten van een Bever op de universiteitscampus van Diepenbeek. Dat is goed nieuws: de soort stond eind jaren negentig nog geboekstaafd als uitgestorven en is vandaag weer in opmars. En ook..
Een laag waterpeil en het effect daarvan is een van de belangrijkste oorzaken van de achteruitgang van weidevogels. Een verhoging van het polderpeil op boerenland is echter zelden mogelijk. Weidevogelboeren experimenteren daarom..

Net als kinderen met een snoeptrommel, eten grote grazers het liefst het meest eiwitrijke en voedzame voedsel, oftewel mals groen gras. Maar juist dit gras groeit nu niet meer. Grote grazers als rund en paard gaan nu opzoek naar..