Natuurberichten
Pagina 1268 van 1678 - 16772 Resultaten

De aanhoudende winter hield amfibieën dit jaar lang in winterslaap. Deze week kwam daar verandering in. Met maxima van 15 °C en geen nachtvorst meer en een zachte lenteregen, waren de trekomstandigheden gisteravond zeer gunstig...

Maandag en dinsdag werd Nederland overspoeld door kraanvogels. Door het plotselinge mooie weer en de zuidoostelijke wind trok een brede stroom kraanvogels over vooral Oost-Nederland. Ze vertrokken vorige week vanuit Spanje en..

Hoewel de koude periode van de afgelopen weken de processen in de natuur sterk heeft vertraagd, zijn nu tijdens de zonnige dagen met de hogere temperaturen de elzenbomen volop in bloei gekomen. De pollenconcentraties in de lucht..

Door klimaatverandering leggen koolmezen steeds vroeger hun eieren. Maar de rupsen die voor de voeding van de jongen onontbeerlijk zijn, komen nog eerder uit hun ei. Daardoor ontstaat een ‘voedingsgat’, dat de overleving van de..
Maandag is het vlindervoorjaar losgebarsten. In de afgelopen drie zonnige lentedagen zijn overal vlinders gezien. Het gaat vooral om soorten die als vlinder hebben overwinterd. Kleine vos is absolute koploper, maar ook..

Speurend naar Kraanvogels kregen veel waarnemers de eer om kennis te maken met de Rode Wouw, een magnifieke roofvogel die buiten de trekperiode aardig zeldzaam is in Vlaanderen.
Geen echt toeval: word er gezocht, dan wordt er..

Herstel en behoud van biodiversiteit is het belangrijkste doel van natuurbeheerders. Onder de huidige milieudruk is dit geen makkelijke opgave. De hoeveelheid kennis en ervaring over hoe dit doel te bereiken, blijft gelukkig..

Het bestuderen van nieuwe boeken kan soms leiden tot het heroverwegen van eerder gemaakte determinaties. Dit kan achteraf leiden tot de conclusie dat je een nog niet eerder gepubliceerde variëteit of soort voor Nederland hebt..

Honderden paddenwerkgroepen in heel Nederland troffen afgelopen weekend de laatste voorbereidingen voor de amfibieëntrek die deze week van start zal gaan. Door het plaatsen van schermen en het herstellen van aanwezige..

Schorsdekmos, een bladmos dat enkel op dood naaldhout groeit, werd pas voor het eerst in Vlaanderen opgemerkt in 1998. Tot 2012 waren er maar drie vindplaatsen van deze onopvallende soort bekend. Sinds 2012 leverden gerichte..