Natuurberichten
Uitgever: Zoogdiervereniging
De Zoogdiervereniging zet zich in voor de studie en de bescherming van alle in het wild levende zoogdieren en hun leefgebieden.Pagina 13 van 97 - 968 Resultaten

Tijdens een handhavingscontrole op 28 januari 2021 stuitten BOA Jan Alewijn Dijkhuizen en telleider Kees Mostert op een bijzondere en onverwachte waarneming. Bij de ingang van één van de bunkers in Natura 2000-gebied..

De meervleermuis is wereldwijd behoorlijk zeldzaam, maar van oudsher is deze vleermuis in Nederland in aardige aantallen aanwezig. Het is namelijk een typische soort voor uitgestrekte meren, kanalen en moerassen waar Nederland zo..

In de winter worden regelmatig meldingen gedaan van vleermuizen tussen het haardhout. Het gaat dan vaak om ruige dwergvleermuizen. Deze dieren worden bijvoorbeeld ontdekt als iemand hout gaat halen voor de kachel. Maar is een..

Hij was er bijna niet meer geweest, maar deze otter die in galop een weg nabij Belt-Schutsloot overstak, heeft het net overleefd. Tot op de dag van vandaag worden aanzienlijke aantallen otters in Nederland doodgereden...

Wat vliegt een jaar voorbij! Het is tijd voor de afronding van 2022: het jaar van de eikelmuis. En hoe kun je het jaar van dit – tot dusver – onbekende dier nu het beste afsluiten? Precies: met een minidocu die voor het eerst..

Het plaatsen van rasters, buizen door dammen leggen en een alternatieve plek aanbieden. Allerlei maatregelen worden getroffen op plekken waar bevers schade aanrichten. Het Kenniscentrum Bever roept op om ervaringen met deze..

Dat hangt ervan af wie je het vraagt. Rond 1980 was de stand in Nederland gedaald tot zo’n 1.200 dassen en vanuit dat perspectief gaat het op dit moment goed. Door een verbeterde bescherming zijn er nu immers weer 5.000 à 6.000..

Nog een paar weken en de winter breekt weer aan. Veel van onze zoogdiersoorten zijn goed aangepast aan het winterseizoen. Een aantal gaat zelfs in winterslaap. Hoe bereiden soorten als egel, hamster, hazelmuis en eikelmuis zich..

Met het koude weekend van afgelopen week werden we eraan herinnerd dat de winter voor de deur staat. Voor vleermuizen is dit de periode om in winterslaap te gaan. Best logisch, want in de winter zijn er bijna geen insecten meer...

Visuele tellingen van overwinterende vleermuizen geven slechts een deel van het werkelijk aanwezige aantal vleermuizen weer. In het Fort Steendorp bij Antwerpen werd daarom een experiment opgezet met een infraroodteller. Hieruit..