Natuurberichten

Pagina 1398 van 1676 - 16753 Resultaten

Bosmuis

Afgelopen week is de eerste controle gedaan voor het hazelmuis monitoringsonderzoek in Limburg en het was al meteen raak. Langs de bosrand van het Vijlenerbos werd de eerste hazelmuis gespot in een nestbuis. Dit is een goed teken,..


Lees verder 11 september 2011   13 jaar oud
Honingbij aan het bestuiven

Honingbijen kunnen veel meer dan bestuiven of honing maken. De nijvere beestjes zijn prima te gebruiken als milieu-monitor. Dat bewijst bijenonderzoeker Sjef van der Steen van Plant Research International, onderdeel van Wageningen..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Bruine Kiekendief

Afgelopen zomer zijn er wederom bruine kiekendiefjes geboren in het Zuidgors. Deze jonge vogels zijn van speciale markeringen voorzien waardoor ze meedoen in een internationaal onderzoek naar de leefgewoontes van de bruine..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Duitse wesp

Dit jaar lag de overlast door wespen bijna veertig procent lager dan in het topjaar 2009. Na de zeer goede weersomstandigheden dit voorjaar kwamen relatief veel wespennesten tot ontwikkeling. De extreem natte zomer in combinatie..


Lees verder 10 september 2011   13 jaar oud
Otter

Begin deze week is in de Vechtplassen een dode otter gevonden, langs de Bloklaan bij Loosdrecht. De otter is ontdekt door de toezichthouder van het Plassenschap, het lijkt erop dat het een verkeersslachtoffer is...


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Grote spitskop in Lamorteau

De voorbije twee decennia werd ons land overspoeld door zuiderse soorten. Door een wijzigend klimaat kunnen warmteminnende vlinders, libellen, vogels, planten, ... zich almaar beter in België handhaven. En elk jaar komen er een..


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Ooievaar

Wat later dan gebruikelijk, maar de ooievaarstrek is goed op gang aan het komen. Grote groepen ooievaars verzamelen zich op dit moment in ons land, als voorbereiding op hun tocht naar tropisch Afrika...


Lees verder 9 september 2011   13 jaar oud
Biodiversiteit bij akker, K.U.Leuven Campus Kortrijk
http://www.kuleuven-kortrijk.be/bioweb/

De door de Europese Commissie voorgestelde ‘vergroening’ van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) remt de achteruitgang in biodiversiteit af, met name in regio’s met intensieve landbouw. Extensieve landbouwgebieden zijn..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Schorzijdebij, http://www.ecnc.org/publications/freenatureimages

In de nazomer bloeien aan de zuidkant van de kwelder van Schiermonnikoog velden paarse zeeaster. De bloeiende zeeasters trekken een zeldzaam insect aan: de schorzijdebij. Op mooie nazomerdagen is het rondom de bloemen een drukte..


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud
Vrouwelijke Kruisspin, een goed doorvoed exemplaar van een vorig najaar (foto: Leo Vaes)

Mensen die frequent in het veld vertoeven, hebben het al gemerkt. Veel 'najaars-spinnen' zijn kleiner dan in andere jaren. Dat heeft ook zijn gevolgen voor de voortplanting...


Lees verder 8 september 2011   13 jaar oud

Archief