Natuurberichten

Uitgever: Sovon Vogelonderzoek Nederland

Vogels tellen, dat is de kernactiviteit van Sovon Vogelonderzoek Nederland. Met landelijke telprojecten gedurende het hele jaar houden we bij welke soorten vogels waar voorkomen en hoeveel. Onafhankelijkheid, objectiviteit en borging van kwaliteit zijn onze kernwaarden. De resultaten van de tellingen vormen namelijk een belangrijke basis voor het natuurbeleid en -beheer in ons land en worden voor een breed aantal toepassingen gebruikt. Daarnaast zoeken we naar verklaringen van veranderingen middels onderzoek. Waarom gaan vogelsoorten in aantal achteruit of vooruit? Sovon is een non-profit organisatie met een ANBI-status.

Pagina 15 van 75 - 744 Resultaten

De eerste eendenkuikens zwemmen al rond. Dat betekent dat het publieksonderzoek in het Jaar van de Wilde Eend van start gaat. Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? Help mee..


Lees verder 13 maart 2020   4 jaar oud
Roekenkolonie Lemmer, Friesland. 11 april 2016

‘Kraaien nemen alleen maar toe’, is een veelgehoorde opmerking. In de afgelopen dertig jaar gaat die vlieger echter voor geen van de algemeen voorkomende kraaiensoorten op. De broedvogelaantallen van gaai, ekster, kauw en zwarte..


Lees verder 28 februari 2020   4 jaar oud
Wulp in weide

Voor Sovon Vogelonderzoek en Vogelbescherming Nederland was 2019 het Jaar van de Wulp. De extra aandacht voor de grootste steltloper van Europa leidde vooral tot extra zorgen: de soort verdween uit de meeste natuurgebieden en..


Lees verder 14 februari 2020   4 jaar oud
Gaai vliegend met eikel

In het najaar van 2019 maakten we een invasie van gaaien mee, veroorzaakt door een combinatie van een succesvol broedseizoen en voedseltekort. Op basis van tellingen van Sovon lijkt het erop dat zo’n 80.000 van deze..


Lees verder 31 januari 2020   4 jaar oud
Anas penelope. Smient

Komend weekend is het tijd voor de jaarlijkse Midwintertelling van watervogels. Een internationale telling, van IJsland tot Zuid-Afrika, die aan zijn vierenvijftigste (!) editie toe is. Nederland, met zijn milde winters en vele..


Lees verder 17 januari 2020   4 jaar oud
Wilde eend

Hoe kan het dat een van onze bekendste watervogels al jarenlang in aantallen achteruit gaat? In 2020 krijgen we de kans de Wilde Eend eens goed onder de loep te nemen. Vogelbescherming en Sovon hebben 2020 namelijk uitgeroepen tot..


Lees verder 20 december 2019   4 jaar oud
Overwinteringsgebied van Grauwe klauwieren in Afrika

Omstandigheden in Afrika spelen een grote rol bij de aantallen trekvogels die in Nederland broeden. Metingen vanaf 1960 laten zien dat veel vogelsoorten die ten zuiden van de Sahara overwinteren sterk afnamen, onder andere als..


Lees verder 6 december 2019   4 jaar oud
Boerenzwaluwen op een slaapplaats in het riet.

Voor de tweeënveertigste keer organiseert Sovon de Landelijke Dag, het jaarlijkse evenement voor actieve vogelaars in Nederland. Deze keer gaat een deel van het programma over vogelziekten en over onze vogels in Afrika. De dag..


Lees verder 22 november 2019   4 jaar oud
Anser albifrons. Kolgans. In formatie vliegend

De afgelopen decennia kwamen kolganzen en toendrarietganzen steeds vroeger naar hun winterkwartieren in Nederland. Viel de aankomst van grote massa’s tot pakweg 1990 pas in november te verwachten, naderhand verschoof dat moment..


Lees verder 8 november 2019   4 jaar oud
Gevangen Wulp H51

Een volwassen wulpenmannetje dat afgelopen voorjaar bij Oosterend op Terschelling werd geringd, zit nu in Spanje. Dat is tamelijk uniek, want Nederlandse wulpen komen doorgaans niet zo zuidelijk...


Lees verder 25 oktober 2019   5 jaar oud

Archief