Natuurberichten

Pagina 1599 van 1678 - 16774 Resultaten

Bijenorchis in bloei

Orchideeën zijn fascinerende planten. Ook in Nederland komen tientallen soorten voor. Van zeldzame specialisten die alleen in bijzondere natuurterreinen voorkomen tot makkelijker te vinden soorten als bijenorchis en brede..


Lees verder 4 mei 2009   16 jaar oud
Kleine wintervlinder

Momenteel vindt in de Nederlandse bossen de rupsenpiek plaats. De rupsen komen in zo’n grote dichtheid voor en eten zoveel van het nog jonge en dus malse blad van vooral eiken dat het vallen van de uitwerpselen op de bosbodem..


Lees verder 3 mei 2009   16 jaar oud
Grauwe gans. Foto: IVN Vecht & Plassengebied

Onlangs werden er in de Gelderse Poort bij Nijmegen meerdere nesten van grauwe ganzen in bomen gevonden. Van nijlganzen (hoewel niet echt een gans, maar een bergeendensoort) is bekend dat ze graag in bomen en (hoge) nestkasten..


Lees verder 3 mei 2009   16 jaar oud
hazelworm

Door de aanhoudende droogte is het brandgevaar op vooral heideterreinen groter dan normaal. Helaas was het onlangs op een aantal plaatsen op de Veluwe weer raak. Zo heeft tussen Assel en Kootwijk een grote brand gewoed waardoor..


Lees verder 2 mei 2009   16 jaar oud
Wilgenbastgalmug

Tijdens het knotten van wilgen werden onlangs op verschillende locaties in Nederland merkwaardige afwijkingen bij takken gezien die men niet thuis kon brengen. De afwijkingen blijken te worden veroorzaakt door de wilgenbastgalmug...


Lees verder 2 mei 2009   16 jaar oud
Cabomba

De cambomba of waterwaaier is een waterplant die oorspronkelijk uit Zuid-Amerika komt. De plant wordt veel als aquariumplant gebruikt en sinds 1986 is hij voor het eerst in het Nederlandse oppervlaktewater aangetroffen. In..


Lees verder 1 mei 2009   16 jaar oud
huisspitsmuis uitsnede

Explosieve toename huisspitsmuis biedt kansen voor de kerkuil om als broedvogel op Texel terug te keren. ..


Lees verder 1 mei 2009   16 jaar oud
Koninginnekruid. Foto: Sander van der Molen, GNU-licentie

Koninginnekruid is een asterachtige die doorgaans in de maanden juli en augustus bloeiend is aan te treffen. De soort komt voor op voedselrijke, vochtige plaatsen, vooral aan oevers en op kapvlakten. De wetenschappelijke naam,..


Lees verder 30 april 2009   16 jaar oud
oranjetipje vrouw

Oranjetipjes vliegen normaalgesproken volop tijdens Koninginnedag. Gister meldden we al dat 2009 een zeer goed jaar is voor deze vlinders. Vandaag zullen ze vast weer traditioneel veel rondvliegen. ..


Lees verder 30 april 2009   16 jaar oud
gewone pad

De winterachterstand in de natuur is dit voorjaar volledig ingehaald en in de extreem warme aprilmaand deels omgezet in een voorsprong. Bomen en kruiden bloeien uitbundiger maar korter en ruim twee weken vroeger dan normaal. Door..


Lees verder 29 april 2009   16 jaar oud

Archief