Natuurberichten
Uitgever: Naturalis Biodiversity Center
Naturalis Biodiversity Center is een internationaal opererend onderzoekscentrum. De ruim 120 onderzoekers en 200 gastonderzoekers die aan Naturalis verbonden zijn, houden zich bezig met het beschrijven, begrijpen en verklaren van biodiversiteit en geodiversiteit. Aan de basis van het onderzoek ligt de in twee eeuwen opgebouwde nationale collectie van 42 miljoen planten, dieren, fossielen en gesteenten.Pagina 16 van 39 - 387 Resultaten

Heb je iets gezien of gevonden in de natuur, maar lukt het niet om erachter te komen wat het is? De vragenservice van Naturalis kan helpen. Voor het derde jaar op rij blikt deze gratis publieksdienst terug op de verrassendste..

Als van een uitgestorven plantensoort nog een gedroogd exemplaar met zaden in een herbarium ligt, is de plant dan wel echt uitgestorven? Met die vraag speelde een wereldwijd team van wetenschappers. Om tot het antwoord te komen..

De kleine watersalamander gebruikt vogelnesten als plek om te overwinteren, ontdekten biologen van Naturalis...

Met de dood van geelvleugelara Nape, die sinds de jaren 80 rondvloog in de buurt van Haarlem, is er een einde gekomen aan een tijdperk voor veel inwoners van de regio. Nape is dit jaar op 1 oktober overleden en toegevoegd aan de..

Op 13 december 2021 spoelde er een gigantische maanvis aan op de kust van Ameland. Een voorval dat zo uitzonderlijk is, dat Naturalis de vis in haar collectie wilde opnemen. Deze week zijn we precies een jaar verder en bij het..

Het plantengeslacht Phyllanthus was een onoverzichtelijke kluwen. Promovendus Roderick Bouman van Naturalis en de Leidse Hortus Botanicus wist die te ontwarren. ..

Bruin. Dat is wat bij veel mensen opkomt als ze aan nachtvlinders denken. Maar als je iets beter kijkt, zie je dat ze zeker zo mooi zijn als dagvlinders en vaak ook op een subtiele manier heel kleurrijk. Het net verschenen boek..
Madagaskar is een van ‘s werelds belangrijkste bronnen van biodiversiteit. Het eiland heeft een unieke verzameling planten, dieren en schimmels waarvan de meeste soorten nergens anders voorkomen. Wetenschappers uit wel vijftig..

Leidse biologiestudenten hebben in de Nederlandse kustduinen twee boomkikkersoorten ontdekt die daar van nature niet voorkomen. Een speciale DNA-techniek onthulde deze soorten, die mogelijk schade toebrengen aan de natuur...

Een internationaal team van onderzoekers heeft in het westen van Roemenië een nieuwe dinosaurussoort ontdekt. Transylvanosaurus platycephalus, vernoemd naar de vindplek, leefde ongeveer 70 miljoen jaar geleden en was een herbivoor..