Natuurberichten
Uitgever: De Vlinderstichting
De Vlinderstichting zet zich in voor het behoud en herstel van dag- en nachtvlinders en libellen.Pagina 179 van 196 - 1951 Resultaten

Mensen uit de vorige eeuw herinneren zich vaak nog dat vlinderstruiken (Buddleia soorten) vol zaten met vlinders. Het lijkt erop dat die beelden dit jaar ook weer te zien zullen zijn. Vooral de distelvlinder is veel aanwezig ,..

Ondanks intensief zoeken was de grote vuurvlinder de afgelopen drie jaar niet meer aangetroffen in de Wieden. Beheerder Paul Verbij van Natuurmonumenten vond woensdag gelukkig weer twee vlinders, dus de soort zit er nog!..

De grote weerschijnvlinder is een zeldzame soort die voornamelijk in Noord-Brabant en Twente werd gezien. De afgelopen jaren kwamen er steeds meldingen uit Zuid Friesland, Noordwest Overijssel en de Noordoostpolder. Dit jaar..

De vuurlibel staat in de libellenatlas nog te boek als zeer zeldzaam, maar inmiddels is hij algemeen te noemen. Ook in 2009 is deze schitterend rode libel op veel nieuwe plekken aangetroffen. ..

De nieuwe generatie distelvlinders is onderweg naar ons land. Als het de komende week wat warmer wordt kunt u ze waarschijnlijk in grote getale aantreffen. Dat wordt weer tellen bij de buddleia, want die zullen ze ongetwijfeld..

Vanaf juni zijn er al meer dan 10 meldingen van de seringenvlinder binnen gekomen. Deze zeldzame nachtvlinder heeft bijzonder geplooide vleugels, alsof er iets is mis gegaan bij het ontpoppen. Niets is minder waar en je kunt hem..

De kleine ijsvogelvlinder is een bedreigde Rode Lijstsoort. In het Lampenbroek zijn, door vrijwilligers en de beheerder Natuurmonumenten, maatregelen genomen om het de soort naar de zin te maken en dit blijkt te werken! ..

Het heideblauwtje is een beschermde vlindersoort in Nederland. Hij komt nog verspreid voor op vochtige heideterreinen. De vlinder vliegt vanaf half juni tot eind juli en is de komende weken op zijn top. ..

Afgelopen weekend is het eerste spiegeldikkopje van 2009 gemeld in de Mariapeel. Het spiegeldikkopje komt alleen nog maar voor in de Peelregio, op de grens van Noord-Brabant en Limburg. De komende weken zijn ze daar goed te..

De afgelopen dagen is de kleine roodoogjuffer flink gaan vliegen. Op sommige plaatsen is deze soort nu al talrijker dan de grote roodoogjuffer, die in mei het meest gezien werd. Deze twee juffers lijken op elkaar, maar zijn goed..