Natuurberichten

Pagina 235 van 1682 - 16813 Resultaten

Polder Bijleveld is een van de drie kalkmoerassen van Nederland: een bijzonder vegetatietype.

Er komt nog net geen nagelschaartje aan te pas, maar het beheer van kwetsbare natuurgebieden zoals veenweides, trilveen en natte graslanden luistert nauw. In de Utrechtse polder Bijleveld heeft Staatsbosbeheer lichtere machines..


Lees verder 20 september 2023   1 jaar oud
Beschrijvingen van ‘slangen’, Streekarchivariaat Noordwest-Veluwe, Adversaria van Dr. Ernst Brinck, inv. nr. 2058, f. 141 v. en Tekening van een pad, twee hagedissen en een rups door de Antwerpse schilder Joris Hoefnagel (1542-1601). Prent 51 van Animalia Quadrupedia et Reptilia (Washington D.C., National Gallery of Art, 1987.20.6.52).

"Addertongen zijn hard en steenachtig en slangen drinken graag melk", aldus Dr. Ernst Brinck, burgermeester van Harderwijk, aan het begin van de zeventiende eeuw. In de nieuwste uitgave van het tijdschrift RAVON onder andere een..


Lees verder 20 september 2023   1 jaar oud
gentiaanblauwtje - primair

De levensvatbaarheid van het gentiaanblauwtje staat onder druk. Een stikstof- en droogtegevoelige habitat, een zeldzame waardplant en waardmieren waarover nog veel onbekend is, zorgen voor veel vragen over de beste route naar..


Lees verder 20 september 2023   1 jaar oud
Kleine vuurvlinder op boerenwormkruid

Kleine vuurvlinder is late vlieger en rode ganzenvoet een laatbloeier...


Lees verder 20 september 2023   1 jaar oud
Wilde kardinaalsmuts

Met de felgekleurde vruchten is de Wilde kardinaalsmuts een ware snackbar voor vogels en insecten. Het is een bijzondere en veelzijdige struik. Ondanks zijn opvallende kleuren in het najaar wordt hij de rest van het jaar vaak over..


Lees verder 19 september 2023   1 jaar oud
Kanoeten en andere wadvogels boven de Waddenzee

Het blijven boren onder de Waddenzee kan Nederland duur komen te staan. De VN-organisatie UNESCO dreigt daardoor om de status van het enige Nederlandse natuurgebied dat Werelderfgoed is, in te trekken...


Lees verder 19 september 2023   1 jaar oud
Klein schorrenkruid

Klein schorrenkruid kleurt kwelders rood en zeldzame schorzijdebij zoekt zand...


Lees verder 19 september 2023   1 jaar oud
Draaihals

Mieren verspreiden plantenzaden, zijn gastheer en voedsel voor andere diersoorten en woelen de bodem om. Vooral in voedselarme heide en stuifzand kunnen ze de bodem, en daarmee het hele ecosysteem, sterk beïnvloeden. De komende..


Lees verder 18 september 2023   1 jaar oud
Glaskruidsnuituil - primair

Al sinds een jaar of tien inventariseert de KNNV-nachtvlinderwerkgroep Haarlem nachtvlinders in de Kennemerduinen. Met smeer en een nachtvlinderopstelling worden maandelijks bij Bezoekerscentrum De Kennemerduinen nachtvlinders en..


Lees verder 18 september 2023   1 jaar oud
Vuursalamander - primair

De vuursalamander is één van de grootste salamanders van Europa en kan wel twintig centimeter groot worden. Hij heeft een gedrongen zwart lichaam met daarop een patroon van gele vlekken of strepen. Hij is met geen enkele..


Lees verder 18 september 2023   1 jaar oud

Archief