Natuurberichten

Uitgever: RAVON

RAVON is de onderzoeks- en kennisorganisatie op het gebied van amfibieën, reptielen en vissen.

Pagina 31 van 78 - 776 Resultaten

Beekprikken

De herintroductie van de beekprik in de Brabantse Reusel lijkt geslaagd, want onlangs zijn de eerste in de Reusel geboren priklarven aangetroffen. Het lijkt erop dat de uitgezette beekprikken zich succesvol voortplanten...


Lees verder 26 april 2017   8 jaar oud
Vuursalamander

Een dodelijke schimmel bedreigt het voortbestaan van Europese salamanders en er is momenteel geen kruid tegen gewassen, waarschuwen wetenschappers. Tijd voor Europese actie...


Lees verder 20 april 2017   8 jaar oud
Zwartbekgrondel

Sinds 2002 worden de Nederlandse wateren gekoloniseerd door een viertal grondelsoorten uit de Ponto-Kaspische regio. Na een snelle uitbreiding in de grote rivieren komen de grondels inmiddels ook in veel regionale wateren voor en..


Lees verder 12 april 2017   8 jaar oud
Ringslang en eieren

De ringslang is bijzonder wat betreft verspreiding en voortplanting. Speciaal voor deze soort worden in het voorjaar door heel het land broeihopen afgegraven, gecontroleerd en vervolgens opnieuw opgeworpen. Hiermee wordt voor..


Lees verder 31 maart 2017   8 jaar oud
Kleine watersalamander

Vorig jaar is RAVON gestart met de zoektocht naar de dodelijke salamanderschimmel in Nederland. Hoe is dat verlopen en hoe ziet de zoektocht in 2017 er uit? ..


Lees verder 29 maart 2017   8 jaar oud
Bufo bufo. Gewone Pad

De jaarlijkse amfibieëntrek en de voortplanting van gewone pad, bruine kikker en heikikker bereikt in de tweede helft van maart de jaarlijkse piek. De afgelopen weken zijn er relatief veel meldingen binnengekomen van dode dieren,..


Lees verder 22 maart 2017   8 jaar oud
Kleine watersalamander man

Veel amfibieën beginnen nu aan de voorjaarstrek naar hun voortplantingswateren. Met name de relatief warme avonden met regen zijn ideaal voor de amfibieëntrek. Vrijwilligers hebben op veel locaties langs wegen en fietspaden weer..


Lees verder 8 maart 2017   8 jaar oud

Midden in de winter, wanneer het water op zijn koudst is, is de kwabaal in paaistemming. En dat laat de hij luid en duidelijk horen. Om elkaar te kunnen vinden maken ze namelijk geluiden. Afgelopen winter gingen onderzoekers van..


Lees verder 7 maart 2017   8 jaar oud
Boerennatuur

Wie aan het boerenland denkt, denkt wellicht niet direct aan zeldzame soorten als boomkikker, knoflookpad en grote modderkruiper. Toch kwamen deze soorten vroeger veelvuldig voor in het kleinschalige agrarische landschap...


Lees verder 1 maart 2017   8 jaar oud
Glasaal en driedoorn

De intrek van glasaal (jonge aal) is sinds 1980 sterk teruggelopen tot een zeer laag niveau. Ieder voorjaar wordt daarom met spanning uitgekeken naar de komst van een nieuwe generatie. Langs de gehele Nederlandse kust wordt..


Lees verder 22 februari 2017   8 jaar oud

Archief