Natuurberichten

Pagina 827 van 1701 - 17006 Resultaten

Wild zwijn

Van de uitbraak van Afrikaanse varkenspest in België in september 2018 valt veel te leren over een mogelijke uitbraak in Nederland. Welke preventieve maatregelen zijn belangrijk en wat moet er gebeuren bij een besmetting?..


Lees verder 21 maart 2019   6 jaar oud
bruine vuurvlinder - primair

Onlangs is een onderzoek gepubliceerd naar de kolonisatie van voormalige landbouwgronden door planten en vlinders, waar de zwaar bemeste toplaag is weggehaald om ruimte te bieden voor natuurontwikkeling. Het blijkt dat maar een..


Lees verder 21 maart 2019   6 jaar oud
Kooluil

Bladetende rupsen blijken hun darmflora sterk te verrijken door het eten van grond. Je ziet zo zelfs effecten van planten die eerder in die grond groeiden als ‘erfenis’ terug in de bacteriën en schimmels in rupsen. Dat schrijven..


Lees verder 20 maart 2019   6 jaar oud

De Heideknotszwam is de laatste decennia bezig aan een comeback. De paddenstoel was in de jaren zeventig en tachtig door verzuring en vermesting een grote zeldzaamheid geworden in Nederland. De Nederlandse Mycologische Vereniging..


Lees verder 20 maart 2019   6 jaar oud
Ottersporen in de sneeuw

Op The High Tech Campus in Eindhoven zijn ottersporen gevonden. De sporen werden in februari ontdekt in een laagje sneeuw. Deskundigen hebben inmiddels bevestigd dat het daadwerkelijk om ottersporen gaat. De prenten zijn gevonden..


Lees verder 20 maart 2019   6 jaar oud
Nationaal park de Hoge Veluwe

Vandaag is het de Internationale dag van het geluk. Nederlanders behoren al jaren tot de gelukkigste mensen ter wereld. Maar waar zijn ze gelukkig, en waarom? Om deze vraag te beantwoorden doen Liesbeth Paardekooper en Marion van..


Lees verder 20 maart 2019   6 jaar oud
Haematopus ostralegus. Scholekster

Een toenemend aantal politieke partijen besteedt in haar verkiezingsprogramma meer aandacht aan boerenlandvogels, vergeleken met vier jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Vogelbescherming Nederland...


Lees verder 19 maart 2019   6 jaar oud
Opwarmende clusters van het mediterraan draaigatje

Mediterrane draaigatjes zijn recent gearriveerde invasieve mieren in Nederland. Ze hebben zich binnen enkele jaren goed gevestigd en veroorzaken momenteel op acht plaatsen overlast. Inmiddels zijn er aanwijzingen over de wijze van..


Lees verder 19 maart 2019   6 jaar oud
Omgeving Valkenswaard, riviertje De Tongelreep.

Bestuurders van de provincie Noord-Brabant, Waterschap De Dommel en de gemeenten Eindhoven en Valkenswaard tekenden eind februari de intentieverklaring om het beeklandschap Warmbeek/Tongelreep toekomstbestendig te maken. Het gaat..


Lees verder 18 maart 2019   6 jaar oud
Tweestreepvoorjaarsuil - primair

Zo vroeg in het jaar zijn er nog niet veel vlinders actief. Op de warme, zonnige dagen in februari vlogen wat dagvlinders rond en ook werd een aantal typische voorjaarsnachtvlinders gezien. Voor de voorjaarsuilen, een groep..


Lees verder 18 maart 2019   6 jaar oud

Archief