Natuurberichten

Pagina 989 van 1684 - 16839 Resultaten

fruitvlieg vlucht

Een fruitvlieg kan in minder dan een honderdste van een seconde van vliegrichting veranderen. Maar hoe doet hij dat? In de laatste twee decennia is er veel kennis ontwikkeld over hoe vliegende fruitvliegen in de lucht blijven, en..


Lees verder 22 augustus 2016   8 jaar oud
sleedoornpage wilde peen primair

De eerste dagvlinders verschijnen al in februari en in mei en juli is het toptijd, maar er zijn ook vlinders die pas in augustus tevoorschijn komen. De sleedoornpage is daar een van. Het is een zeldzame soort, die in ons land heel..


Lees verder 22 augustus 2016   8 jaar oud

In het Brabantse natuurgebied de Maashorst is de natuur volop in beweging. Sinds kort zijn er wisenten, Europese bisons, geïntroduceerd. Samen met Exmoorpony’s en Taurossen begrazen zij de graslanden, heidevelden en bossen van de..


Lees verder 21 augustus 2016   8 jaar oud
Staartblauwtje

Tot 1933 werd er tien keer een staartblauwtje in Nederland gezien, maar daarna duurde het bijna tachtig jaar voor het weer eens raak was. In 2011 kwam de eerste waarneming van dit piepkleine blauwe vlindertje. Ook dit jaar werden..


Lees verder 20 augustus 2016   8 jaar oud
Ooievaar op trek

In de afgelopen week kwam de wegtrek van ooievaars mooi op gang. Trektellers zagen groepen van soms tientallen exemplaren in een strakblauwe lucht naar het zuiden gaan. Tegenwoordig vliegt naar schatting meer dan 60% van de..


Lees verder 20 augustus 2016   8 jaar oud
Ooibos bij Beuningen

Hoewel niet iedereen blij is met de grote hoeveelheden regen deze zomer, blijkt dat het toch heel goed is voor het Nederlandse bos. Uit continue metingen blijkt dat sinds de regenval is begonnen in eind mei, de groei van de..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud
Walnootboorvlieg Rhagoletis completa

Vorig jaar werd de invasieve walnootboorvlieg voor het eerst uit Nederland gemeld. Het betroffen toen meldingen van aangetaste walnoten in Helden (Limburg) en Helmond (Noord-Brabant) en later uit Valkenswaard. Allemaal in een..


Lees verder 19 augustus 2016   8 jaar oud
Mossel
www.saxifraga.nl

Mossels zijn bekende en belangrijke bewoners van de diepere getijdenplaten en geulen in de Nederlandse kustwateren. In de VS zoeken de mossels het graag hogerop en groeien ze tussen de planten. Onderzoek laat nu zien dat ze daar..


Lees verder 18 augustus 2016   8 jaar oud
steenrode heidelibel primair

Als je nu met een beetje mooi weer buiten rondloopt kun je er niet omheen: heidelibellen. Ze zijn erg veel aanwezig nu en in tegenstelling tot wat hun naam suggereert komen ze overal voor en niet alleen op de heide. Ook in tuinen..


Lees verder 18 augustus 2016   8 jaar oud
Alpenweide

Voortdurend worden er in Nederland onopzettelijk zaden uit andere landen aangevoerd. Ze komen mee als verontreiniging met bulktransporten van granen of andere zaden, in zaaigoed, vogelvoer of in de potgrond van kamerplanten...


Lees verder 17 augustus 2016   8 jaar oud

Archief