Natuurberichten

Pagina 994 van 1702 - 17012 Resultaten

De bever en zijn sleutelrol in de natuur

Wat we van de bever vooral opmerken zijn de sporen die hij achterlaat in zijn eigen territorium, zoals knaagsporen, wissels of burchten. Met de sporen die deze wateringenieur nalaat kan de bever gezien worden als een motor die de..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Konijnen

Afgelopen jaar stak in Nederland een nieuw konijnenvirus de kop op. Hoe hebben de Nederlandse wilde konijnen deze epidemie doorstaan? De Zoogdiervereniging wil weten hoe het met de populatie gesteld is. Je kunt meehelpen door je..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Dagpauwogen op vlinderstruik

Bestrijdingsmiddelen, zowel chemische als biologische, worden in privétuinen volop gebruikt. Maar weten we eigenlijk wel welke effecten deze hebben op onze planten en dieren en op de bodem? Uit een kleinschalig onderzoek blijkt..


Lees verder 27 oktober 2016   8 jaar oud
Bergheggenmus, maasvlakte oktober 2016

De bergheggenmus is één van de oostelijke tegenhangers van 'onze eigen' heggenmus. De soort komt voor in het uiterste noorden van Rusland, van de Oeral tot aan de Stille Oceaan, en overwintert zuidelijker in Oost-Azië. En nu zit..


Lees verder 26 oktober 2016   8 jaar oud
Grote sponszwam

In het bosgebied van Ommen-Beerze werd in een berm van een vrij drukke weg een grote geelbruine bol op de grond opgemerkt. De maten van 70 centimeter breed en 50 centimeter hoog logen er niet om. Passanten vroegen zich af wat het..


Lees verder 26 oktober 2016   8 jaar oud
Naturalis Biodiversity Centre

Het Caribische eiland St. Eustatius heeft sinds 2010 de status van bijzondere Nederlandse gemeente. Ondanks dat het al meer dan drie eeuwen deel van Nederland is geweest, en het een oppervlakte van slechts 21 vierkante kilometer..


Lees verder 25 oktober 2016   8 jaar oud
agaatvlinder klimop primair

Iedereen met bloeiende klimop in de tuin weet dat dit een geweldige bron van nectar en stuifmeel is voor vlinders, bijen, zweefvliegen en nog veel andere insecten. Op een zonnige dag kan het in oktober en november een enorm..


Lees verder 25 oktober 2016   8 jaar oud
Koniks met kaardenbol

De herfst is in volle gang, bomen verliezen hun bladeren en planten bereiden zich voor op de winter. Ook de grote grazers passen zich aan, ze trekken nu de ruigtes in op zoek naar najaarsvoedsel. Kruiden en struiken die eerder dit..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud

De muurhooiwagen was een zeer algemene soort in ons land. Door de komst van een zuidelijke nieuwkomer, de rode hooiwagen, kreeg hij echter te maken met een geduchte concurrent. De muurhooiwagen is daardoor weggevaagd uit grote..


Lees verder 24 oktober 2016   8 jaar oud
gestippelde tweedraadkokerworm

Exotische soorten gedragen zich in nieuwe gebieden erg verschillend. Sommige exoten worden nauwelijks opgemerkt, andere zijn plotseling in hoge aantallen aanwezig. Een nieuwe exotische worm duikt nu plotseling massaal op in de..


Lees verder 23 oktober 2016   8 jaar oud

Archief