Natuurberichten

Uitgever: Wageningen University

Pagina 2 van 45 - 444 Resultaten

Koeien in een stal

Recente publicaties over de verspreiding en depositie van stikstof in relatie tot de afstand van de bron van emissie kregen veel media-aandacht en gaven aanleiding om het huidige stikstofbeleid ter discussie te stellen. Nieuwe..


Lees verder 5 oktober 2023   5 mnd oud
Tweede Kamer

Stelling: de natuur profiteert als politiek en beleid beter op de hoogte zijn van beleidsrelevante nieuwe natuurinformatie. Geef uw mening op diverse stellingen in onze natuurbeleidsenquête. We inventariseren ook uw mening over de..


Lees verder 15 september 2023   6 mnd oud
Herfstkleuring en bladval van een zomereik in de Lumentuin in Wageningen

De septembertemperatuur is voor veel boomsoorten bepalend voor hoe vroeg of laat de herfstkleuring begint. Maar welke invloed heeft het bijzondere weer eerder dit jaar gehad? Help het verloop van bladverkleuring deze herfst vast..


Lees verder 8 september 2023   6 mnd oud
Gras in bloei

De komende dagen wordt het heet met maximumtemperaturen rond de 30 graden Celsius. Daardoor stijgt de ozonconcentratie sterk. Hitte en slechte luchtkwaliteit zijn al niet goed voor de gezondheid maar met hoge..


Lees verder 10 juni 2023   9 mnd oud
Grote vossenstaart in bloei

Voor mensen met een graspollenallergie breekt een zware periode aan. Tussen 24 mei en begin juli worden de hoogste graspollenconcentraties verwacht. Door het warme en vooral zeer vochtige weer tot nu toe staan de grassen er goed..


Lees verder 18 mei 2023   10 mnd oud
Appel volle bloei

Zo’n anderhalve week loopt de natuur momenteel voor op het gemiddelde van 50 jaar geleden. Dat zal veel mensen verbazen omdat de temperatuur in april ‘tegenviel’. De voorsprong in de natuur is ten opzichte van de situatie eind..


Lees verder 2 mei 2023   10 mnd oud
Teek

In 2022 werden een derde minder tekenbeten gemeld dan in de voorgaande jaren. Om dit soort verschillen beter te kunnen uitleggen, zijn onderzoekers van de WUR en het RIVM een groot onderzoek gestart via Tekenradar.nl. Zo krijgen..


Lees verder 17 april 2023   11 mnd oud
Foto van de grote kleine vis, licht beschadigd. Relatief kleine individuen raken beschadigd tussen de grote hoeveelheden veel grotere vissen.

Hij is vijf centimeter lang, maar wel groter dan al zijn verwanten: de Microichthys grandis, letterlijk ‘grote kleine vis’. Onderzoekers van het Naturkundemuseum Stuttgart (SMNS) en Wageningen Marine Research (WMR) ontdekten deze..


Lees verder 13 april 2023   11 mnd oud
Frater Willibrordus Prijs Fenolijn

Met een beschrijving van late gierzwaluwen heeft dichter en schrijver Diet Groothuis de Frater Willibrordus Prijs gewonnen. Dat is zojuist bekend gemaakt in het BNNVARA-programma Vroege Vogels op NPO Radio 1. De prijs is in het..


Lees verder 2 april 2023   11 mnd oud
Berk in bloei

De berken en essen komen in bloei waardoor miljoenen mensen hooikoorts krijgen. Deze en andere boomsoorten die allergeen pollen produceren, worden vaak in grote aantallen in de leefomgeving aangeplant. Vanaf vandaag is een..


Lees verder 29 maart 2023   11 mnd oud

Archief