Natuurberichten

Uitgever: Rijksuniversiteit Groningen

Deel deze pagina

Pagina 1 van 2 - 13 Resultaten

Plocamopherus ocellatus

De zeenaaktslak Plocamopherus ocellatus is vooral bekend van waarnemingen in de Middellandse Zee, terwijl hij daar van nature niet voorkwam. Zeebiologen houden de bijzondere soort tegen het licht. ..


Lees verder 24 juli 2021   2 mnd oud
The common Caribbean coral Porites astreoides was found on both the artificial and natural reef.

Door de mens aangelegde bouwwerken zoals golfbrekers en aanlegsteigers komen steeds vaker voor in mariene kustgebieden. In de loop van de tijd vestigt zich zeeleven, zoals koralen, op deze bouwwerken. Zo ontstaan er kunstmatige..


Lees verder 4 juli 2021   3 mnd oud
Zeeschildpad

In een recente studie werd het vermogen van zeegras om erosie in ondiep water van Lac Bay, Bonaire te minimaliseren onderzocht. Ook werd onderzocht hoe intensieve begrazing het vermogen van zeegras om sediment te stabiliseren kan..


Lees verder 18 augustus 2020   1 jaar oud
Green turtle  (Chelonia mydas)

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen identificeerden met genetische testen de geboorteplaatsen van soepschildpadden die tussen 2006-2007 en 2015-2016 binnen Lac Bay, Bonaire foerageerden. Er bleken meer jonge..


Lees verder 9 februari 2020   1 jaar oud
This is a kaka, an endangered parrot species endemic to New Zealand

De komst van mensen naar Nieuw-Zeeland, zo’n 700 jaar geleden, zorgde voor een grote uitstervingsgolf onder de vogels. Ook nu is het voortbestaan van talloze soorten bedreigd. Onderzoekers hebben berekend dat er minstens 50..


Lees verder 14 augustus 2019   2 jaar oud
Limosa limosa. Grutto

Met nieuwe, op radar gebaseerde, satellietwaarnemingen wordt in beeld gebracht hoe intensief graslanden worden gebruikt. Met behulp van deze satellietbeelden van agrarische landschappen kan worden bepaald hoe geschikt een..


Lees verder 20 januari 2018   3 jaar oud
Boterbloemen

Boterbloemen staan bekend om hun intense, glanzend gele kleur. Al een eeuw lang proberen biologen te begrijpen waarom deze bloemen zo opvallend zijn. Onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen hebben voor het eerst alle kennis..


Lees verder 24 februari 2017   4 jaar oud
Z. marina Sylt

Nederlandse onderzoekers hebben ontdekt dat de aan de bekende aardappelziekte verwante waterschimmels, Phytophthora gemini en Halophytophthora sp. Zostera, de zaadkieming van zeegras belemmeren. De aanwezigheid van deze..


Lees verder 24 augustus 2016   5 jaar oud
Gruttojongen - eenmalig gebruik

De grutto’s in Zuidwest Friesland hebben opnieuw een bijzonder slecht broedseizoen gehad. Dat maakte weidevogelonderzoeker Jos Hooijmeijer van de Rijksuniversiteit Groningen bekend. ‘Waarschijnlijk is bij niet meer dan één op de..


Lees verder 4 juli 2016   5 jaar oud
Geranium robertianum. Robertskruid

Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw, dat weet iedereen maar hoe komt dat nou? Plantenkwekers kennen inmiddels verschillende genen die een rol spelen bij bloemkleur, maar er bestond nog geen kwantitatief onderzoek naar de manier..


Lees verder 27 mei 2016   5 jaar oud

Archief