Natuurberichten

Categorie: Paddenstoelen

Op Nature Today publiceren topbiologen dagelijks over actuele ontwikkelingen in de natuur. In de afgelopen jaren zijn al honderden natuurberichten gepubliceerd over paddenstoelen. Deze berichten zijn vooral maar niet uitsluitend geschreven door de Nederlandse Mycologische Vereniging. De paddenstoelenberichten gaan over uiteenlopende onderwerpen waaronder: eetbaarheid, nieuwe soorten, herkennen van soorten, invloed van weer op paddenstoelen, schadelijke paddenstoelen en veranderingen in aantallen. Een zeer groot aantal soorten is al aan bod gekomen. Alle paddenstoelenberichten staan hieronder weergegeven op chronologische volgorde. Zeer regelmatig komen er weer nieuwe berichten bij.

Pagina 65 van 78 - 778 Resultaten

Arthrobotrys nematode trapping fungus

Zwammen geraken op verschillende manier aan hun noodzakelijke voedingsstoffen: door strooisel af te breken (saprofyten), door voedingsstoffen te onttrekken uit andere gastheren (parasieten) of door samen te leven met planten..


Lees verder 10 november 2011   12 jaar oud
Verdroogde paddenstoel

Voor paddenstoelen, niet voor niets geassocieerd met koel weer, mist, spinnenwebben en regen, is deze herfst verre van ideaal...


Lees verder 9 november 2011   12 jaar oud
Olijfgroene aardtong, Staatsbosheer, alleen voor dit bericht.

Tijdens een inventarisatie van paddenstoelen op Vlieland is de Olijfgroene aardtong ontdekt. Deze paddenstoel is slechts tweemaal eerder in Nederland (in Zeeland) gezien...


Lees verder 4 november 2011   12 jaar oud
Roze kaaszwam

De Roze kaaszwam is dit jaar voor de tweede keer gevonden. Dit wekt de hoop dat deze prachtige paddenstoel de komende jaren vaker zal worden geworden gevonden in Nederland...


Lees verder 2 november 2011   12 jaar oud
Gele aardappelbovist met Kostgangerboleet

Een goed jaar voor de Gele aardappelbovist levert ook een goed jaar op voor de Kostgangerboleet, zo blijkt uit tellingen binnen het Paddenstoelenmeetnet van de afgelopen twaalf jaar...


Lees verder 28 oktober 2011   12 jaar oud
Sombere honingzwam

Terwijl veruit de meeste paddenstoelen in augustus en september verschijnen, is de Honingzwam met begin oktober altijd wat later. Met deze verschijningsperiode staat de Honingzwam bekend als “betrouwbaar”, maar dit jaar is de..


Lees verder 19 oktober 2011   12 jaar oud
Blauwe korstzwam

Soortenrijkdom in de zwammenwereld lijkt schier oneindig. Hoewel slechts een 100.000-tal soorten wereldwijd beschreven zijn, wordt het werkelijke soortenaantal op meer dan 5 miljoen geschat. Ook in Vlaanderen gaat het over hoge..


Lees verder 16 oktober 2011   12 jaar oud
Kroonroest

Dit najaar is het boek ‘Roesten van Nederland / Dutch Rust Fungi’ verschenen. De in Nederland voorkomende roestschimmels worden met dit boek toegankelijk gemaakt voor amateurs. Met dit boek is weer een mijlpaal bereikt in het..


Lees verder 11 oktober 2011   12 jaar oud
armbandgordijnzwam,  Wikipedia, GNU-licentie voor vrije documentatie

Vrijwilliger Roel Douwes ontdekte tijdens het inventariseren in het Drentse Leggelderveld een heel bijzondere paddenstoel: de armbandgordijnzwam. Deze vondst is zo bijzonder omdat de armbandgordijnzwam nog maar op enkele plaatsen..


Lees verder 6 oktober 2011   12 jaar oud
LOGO

Met de nieuwe website, Allesoverpaddenstoelen.nl, ondersteunt de Nederlandse Mycologische Vereniging een initiatief om betrouwbare en bijzondere achtergrondinformatie over paddenstoelen voor een breed publiek toegankelijk te..


Lees verder 5 oktober 2011   12 jaar oud

Archief