Natuurberichten

Dossier: Vogeltrek

In het voorjaar en najaar is het weer raak, miljoenen vogels vliegen dan door Nederland op weg naar een broedplek, of een lekker warme winterbestemming. Nederland ligt vaak precies op de migratieroute van vogels en wordt vaak gebruikt als rustplaats voordat de vogels weer verder vliegen. Op honderden locaties door heel Nederland wordt precies bijgehouden welke vogels allemaal ons land passeren. Regelmatig worden er dan ook bijzondere soorten ontdekt. Lees hieronder alle natuurberichten over migratie en trekvogels in Nederland. De meest actuele berichten staan bovenaan.
Deel deze pagina

Pagina 1 van 44 - 432 Resultaten

Ooievaar

De jacht op vogels is een veelvoorkomende praktijk in Libanon. Dit land wordt beschouwd als een flessenhals voor trekvogels – waaronder veel adelaars, gieren, valken, zangvogels, ooievaars en kraanvogels. Sommige daarvan zijn..


Lees verder 6 augustus 2022   4 dgn oud
Trek van gnoes

Van een korte oversteek van bos naar bos tot wereldreizen van Noord- naar Zuidpool. Wilde dieren zijn constant in beweging. Soms trekken ze alleen, soms in grote groepen. Deze terugkerende bewegingen zijn van levensbelang. Ze..


Lees verder 31 juli 2022   1 week oud
Weidebeekjuffer

Weidebeekjuffer vliegt massaal en tapuiten op trektocht...


Lees verder 1 juni 2022   2 mnd oud
Bloei vlier

Van veel planten en dieren in ons land wordt weer het uiterste gevergd. De zeer hoge temperaturen in combinatie met de zeer droge omstandigheden hebben op allerlei manieren invloed op hun overlevings- en voortplantingskansen. We..


Lees verder 15 mei 2022   2 mnd oud
Tjiftjaf

Vandaag, 14 mei, is het Wereld Trekvogeldag. Een belangrijk moment om stil te staan bij de bijzondere soorten die jaarlijks honderden, zo niet duizenden kilometers afleggen. Wat zijn dit voor soorten? En waar trekken zij naartoe?..


Lees verder 14 mei 2022   2 mnd oud
De koekoek in een boomtop

Koekoek is terug en eikelmuis is wakker...


Lees verder 13 april 2022   3 mnd oud
Beflijster

Beflijster trekt door Nederland en koninginnenpage vliegt...


Lees verder 12 april 2022   3 mnd oud
Oranjetipje

Oranjetipje vliegt volop en meeste brilduikers verlaten het land...


Lees verder 6 april 2022   4 mnd oud
Ooievaar

Overal ooievaars en rode wouw trekt door Nederland...


Lees verder 22 maart 2022   4 mnd oud
Tjiftjaf

Luister naar de eerste tjiftjaf en taxus staat in bloei...


Lees verder 14 maart 2022   4 mnd oud

Archief